slideshow 1

A Kalcium és a D vitamin csodát tesz

Egy új tanulmány szerint, akár rövid ideig tartó kalcium és D-vitamin pótlás csökkentheti az ízületek fokozott igénybevétele miatt kialakult úgynevezett stressz-törések (a csont túlzott igénybevétele miatt kialakuló törés) valószínûségét

A kutatás során az Amerikai Haditengerészet 5.200 nõi újoncát vizsgálták, a nyolc hetes alapkiképzés során. Az újoncok életkora 17 és 35 év között volt. Véletlenszerûen két csoportra osztották õket és az egyik csoportba tartozó nõk napi 2000 mg kalcium és 800 nemzetközi egység (NE) D-vitamint kaptak, míg a másik csoport placebót (hatóanyag nélküli tabletta) kapott. A D-vitamin elõsegíti a szervezet kalcium felszívódását, és a kalcium alapvetõ fontosságú elem a csontok folyamatos átalakulására - írja a medipress.

A vizsgálat ideje alatt a placebo csoport tagjai körében 170 stressztörést diagnosztizáltak - ez 25 százalékkal volt több, mint a másik csoportban. A kutatók emellett azt is megfigyelték, hogy a dohányzás fokozta a törések kialakulásának rizikóját.

Dr. Joan Lappe, a Creighton Egyetem Orvostudományi Karának professzor szerint az volt az igazán meglepõ, hogy a rövid ideig tartó D-vitamin és kalciumpótlás is hatásosnak bizonyult. "Õszintén szólva nem is voltunk benne biztosak, hogy ilyen rövid idõ alatt bármilyen eredményt is megfigyelhetünk" - mondta a kutató. Dr. Lappe szerint hasznos lenne egy hasonló vizsgálat elvégzése középiskolás sportolók körében is, akik stressztörési kockázata szintén fokozott. "A kalcium és D-vitaminpótlás egyszerû és olcsó megelõzési lehetõségnek tûnik" - mondta Dr. Lappe.

STOP

 


 

2016, Nyiregyhaza