Szakmai fórumot tartottak az édesburgonyáról

Szakmai fórumot tartottak március 2-án a Nyíregyházi Egyetemen az édesburgonya-termesztésről. A Nyírségi Édesburgonya Zrt. által szervezett eseményen kiderült, hogy megyénkben egyre több gazda próbálkozik meg a mediterrán és igen egészséges növény termesztésével, egyre nagyobb sikerrel, az érdeklődést jól mutatja, hogy a programra érkezett szakemberekkel zsúfolásig megtelt az előadó.

 

Az édesburgonya vagy batáta a szulákfélék családjába tartozó növény, melyet főként gyökérgumójáért termesztenek, de fiatal levelei is fogyaszthatóak.  Az édesburgonya a fejlődő országokban igen gyakori táplálék, magas a C-, B2-, B6-, valamint E-vitamin tartalma, gazdag olyan ásványi anyagokban mint kálium, a réz és a mangán, alacsony a zsír- és koleszterintartalma és neve ellenére cukorbetegek is fogyaszthatják. Felhasználható köretnek, süthető, főzhető, grillezhető, de akár édes süteményt is lehet készíteni belőle.

 

Az eseményen Hegedüs István, a Nyírségi Édesburgonya Zrt. vezérigazgatója elmondta, új mezőgazdasági iparág van kialakulóban a Nyírségben, céljuk, hogy az édesburonya termesztéstől a terjesztésig a teljes folyamat itt helyben, megyénkben valósuljon meg. A Zrt. célja, hogy a Nyírség talaj és éghajlati adottságaihoz jól illeszkedő, a korszerű táplálkozás jelentős elemét képező, nagy hozzáadott értékkel termelhető édesburgonya termelését terjessze a térségben. A kis- és közepes mezőgazdasági termelők részére olyan szakmai hátteret és pénzügyi feltételrendszert biztosít, amellyel megismerhetik, megtanulhatják a termelés fortélyait, és megfelelő minőség esetén mentesülnek az értékesítés kockázatától. További céljuk, hogy az első év után a sikeres termelők növekvő hatékonysággal, növekvő területen biztosítsák a család hosszú távú jövedelem-szerzését. Reményeik szerint az édesburgonya néhány év múlva a Nyírség egyik legértékesebb kenyéradó növénye lesz.

 

Az eseményen szakmai előadást tartott még a résztvevőknek Bodor Mária, Szanyi Attila szakértők és Rozsnyói Gergely agrármérnök, az Emtech Kft. munkatársa, aki a termeléssel kapcsolatos mikrobiológiai tanácsokkal is szolgált.

Tarek Mohamed, az egyetem Agrár és Molekuláris Kutató- és Szolgáltató Intézetének élelmiszermérnök kutatója az édesburgonya beltartalmi értékeiről tartott előadást. „A Nyírségi Édesburgonya ZRt. a Nyíregyházi Egyetem Agrár és Molekuláris Kutató és Szolgáltató Intézetével együttműködésben innovatív megoldásokkal kívánja elősegíteni a magyar tájon termelt édesburgonya feldolgozását, élelmiszeripari hasznosítását.” – hangsúlyozta a szakember.