slideshow 1

 

Felvételi eredmények 2018 - Népszerűbbek a műszaki szakok

A számok alapján továbbra is az óvodapedagógus alapképzési szak viszi a prímet – derül ki az eddigi, hivatalos felvételi számokból, tájékoztatott Ferencziné dr. habil. Ács Ildikó, a Nyíregyházi Egyetem oktatási rektorhelyettese.

A 2018-as általános felvételi eljárás keretében 3232 jelentkező 5438 jelentkezést nyújtott be a Nyíregyházi Egyetemre. A jelentkezők jellemzően több szakot is megjelölnek az egyetemen, ami azt jelenti, hogy feltétlenül itt képzelik el felsőfokú tanulmányaikat – mondta el Ferencziné dr. habil. Ács Ildikó azt követően, nyilvánossá váltak az országos felvételi adatok.

 

A Nyíregyházi Egyetemre jelentkezők száma az előző évihez képest abszolút értékben öt százalékkal csökkent ugyan, ám azt feltétlenül hozzá kell tenni, hogy az egyetem ebben az évben kizárólag a piacorientált, keresett képzéseket hirdette meg, így a csökkenés mértéke arányos az idén meghirdetett képzések számával.

2018-ban a felsőoktatási szakképzésekre jelentkezők száma nőtt, az alapképzésre ugyanannyian jelentkeztek, mint tavaly, még úgy is, hogy ezen a területen hirdettünk kevesebb képzést. Az osztatlan és tanári mesterképzésre jelentkezők száma csökkent.

A legnépszerűbb szak továbbra is a pedagógusképzésen belül az óvodapedagógus alapképzési szak, itt az előző évhez képest emelkedés tapasztalható a jelentkezéseknél, 262 fő jelölte meg első helyen a Nyíregyházi Egyetemet. A tanító szak jelentkezési száma, 129 fő, pontosan megegyezik a tavalyival. Emelkedést tapasztalható továbbá a gazdálkodási és menedzsment alapképzési szak számaiban, az idén 156-an jelölték meg első helyen az egyetemünket.

Továbbra is népszerűek a programtervező informatikus és a sportszervező alapképzési szakok. Az idei évben ugrásszerű emelkedést mutatnak a mérnöki terület jelentkezési számai: mintegy negyven százalékkal nőtt a gépészmérnöki alapképzési szakra és a mezőgazdasági mérnöki szakra jelentkezők száma, de nagyon pozitív változást mutat a közlekedésmérnöki és járműmérnöki, valamint a mezőgazdasági és élelmiszeripari gépészmérnöki létszám.

Összességében harminc százalékkal nagyobb a műszaki és mezőgazdasági mérnöki alapszakok iránti érdeklődés, így elmondható, hogy az újítások beváltották a hozzájuk fűződött reményeket, így az „kis szakként” megjelölt szlavisztika-ukrán alapképzési szakra 23 első helyes jelentkezés érkezett. A tanárképzés legnépszerűbb területe az újonnan akkreditált közgazdásztanár szak lett, de sokan jelentkeztek az angol, testnevelés, történelem szakokra is.

Összefoglalva elmondható, hogy az idei számadatok alapján az összes jelentkezést nézve közel azonos a nappali és levelező képzésre jelentkezők száma, az első helyes jelentkezéseket tekintve azonban a levelezős képzés népszerűbbnek bizonyult a nappalinál. Az összes első helyes jelentkezésnek mintegy 74 százalékát teszi ki az alapképzéses jelentkezések száma, 21 százalék az osztatlan és mesterképzések és 5 százalék a felsőoktatási szakképzések aránya – emelte ki Ferencziné dr. habil. Ács Ildikó.

 


 

2016, Nyiregyhaza