slideshow 1

 

A főiskola 55 éve – jubileumi kiadvánnyal ünnepeltünk

A Nyíregyházi Egyetem jogelődjének, a Nyíregyházi Főiskola 55 évét bemutató kiadvány készült, Balogh Árpád, rector emeritus szerkesztésében, mely a nyíregyházi felsőoktatási intézmény több mint fél évszázados múltjának főbb eseményeit, életképeit, állomásait gyűjti össze és rendszerezi. A kötet bemutatóját 2017. május 17-én tartották az egyetem dísztermében.

Halkóné dr. Rudolf Éva, központvezető mutatta be a jelenlévőket, majd Dr. Kiss Ferenc, általános rektorhelyettes köszöntőjében az ötvenöt év legnagyobb eredményének az integrációt és a múlt emlékeinek megőrzését, az abból való építkezést tartotta.

A Nyíregyházi Főiskola 55 éve című kiadványt Prof. dr. Balogh Árpád, rector emeritus, a Bessenyei György Tanárképző Főiskola főigazgatója, a Nyíregyházi Főiskola első rektora (2000-2007), a kötet főszerkesztője mutatta be.

A kötet fejezetei: (1) A Nyíregyházi Főiskola története, (2) Oktatás és oktatásszervezés a Nyíregyházi Főiskolán, (3) Tudományos, művészeti és sporttevékenység a Nyíregyházi Főiskolán, (4) A Nyíregyházi Főiskola hazai és nemzetközi kapcsolatai, (5) Hallgatói élet és hagyományok a Nyíregyházi Főiskolán, (6) Út az integrációhoz, (7) Interjúk, (8) Életképek

 
Prof. dr. Sinoros-Szabó Botond a GATE Nyíregyházi Mezőgazdasági Karának korábbi főigazgatója a mezőgazdasági, műszaki, mérnöki, közgazdasági és repülőmérnöki képzések történetét elevenítette fel, valamint a karhoz kapcsolódó, a régió életében meghatározó kutatásokról beszélt, melyek között az egyik legfontosabb a bioerőművek kialakítása és működtetése területén született tudományos és gyakorlati eredmény.

Dr. Szabó Géza a Nyíregyházi Főiskola korábbi főtitkárja az integráció folyamatát mutatta be, majd a kétezres évek főiskolai valós és szellemi építkezésének fontos időszakáról beszélt.

Az esemény végén Dr. Hadházy Tibor nyugalmazott főiskolai tanár mondott zárszót, aki a Nyíregyházi Főiskola, illetve az azt megelőző nyíregyházi felsőoktatás születését, az egyetemmé válás folyamatát a varázslathoz hasonlította, majd további sikeres éveket kívánt a Nyíregyházi Egyetemnek.

Az eseményen elhangzott, hogy az intézmény vezetése tervezi egy újabb, olyan kötet, ún. arcképcsarnok összeállítását, mely az egykori főiskola, illetve az egyetem hazai is nemzetközi szinten is sikereket elért, elismert oktatóit és hallgatóit mutatja majd be.

 

 

       

   

   
 

 


 

2016, Nyiregyhaza