slideshow 1

Hadisírok gondozására várják a hallgatók jelentkezését

2017. május 22-én délelőtt a Nyíregyházi Egyetem D épületének kettes előadótermében a szokásostól eltérően egy „katonás” előadással kezdődött az idei vizsgaidőszak. A több évre visszanyúló közös együttműködés eredményeképpen dr. Zsoldos Ildikó egyetemi docens, a Történettudományi és Filozófia Intézet tanszékvezetője nyitotta meg azt az előadást, melyet a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Katonai Igazgatási és Érdekvédelmi Iroda megbízott vezetője, Kertész József százados és Farkas Gábor százados, a Hajdú-Bihar megyei Katonai Igazgatási Központ szaktisztje tartott az érdeklődőknek. Az eseményen részt vett dr. Rémiás Tibor, a Jósa András Múzeum igazgatója is.

A program első részében a részt vevő hallgatók tájékoztatást kaptak arról, hogy tanulmányaik mellett hogyan segíthetnek a „haza szolgálatában”, Kertész százados bemutatta a Magyar Honvédségnél vállalható szolgálati formákat, kiemelve az önkéntes műveleti tartalékos (ÖMT) és az önkéntes területvédelmi tartalékos (ÖTT) katonai szolgálatot. Tájékoztatást kaptak a jelenlévők a jelentkezés feltételeiről, a kiképzésről, a tényleges szolgálatteljesítésről és a juttatásokról.

Az előadás második felében Farkas Gábor százados a magyar hadisírgondozás előzményeiről, a hadisírgondozás 1990 utáni változásáról, jelenlegi szervezeti felépítésével és feladataival kapcsolatos teendőiről tájékoztatta a hallgatóságot.

A szervezők nem titkolt célja, a megye területén lévő katonasírok és hősi temetkezési helyek, emlékművek felkutatása, nyilvántartásba vétele, állapotuk ellenőrzése, ismeretlen katonasírok felkutatása, a megyei iroda és a HM HIM szakmai irányításával a hallgatóknak akár a későbbi szakdolgozati témái lehetnek.

Az előadást követően egyeztetések kezdődtek az év végére vagy jövő év elejére tervezett hasonló témát felölelő konferencia előkészítésére.

 

     

A katonai szolgálatvállalásról további információkat az iranyasereg.hu weboldalon találnak az érdeklődők. A hadisírgondozással kapcsolatosan az érdeklődők a megyei irodán személyesen, telefonon vagy elektronikus úton érdeklődhetnek. (Mh Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság (MH KIKNYP) - 6. Katonai Igazgatási és Érdekvédelmi Iroda, 4400 Nyíregyháza, Bessenyei tér 15., Levelezési cím: 4401 Nyíregyháza, Pf. 116., Telefon: (42) 501-030, Fax: (42) 501-031, E-mail: szabolcs.toborzo@mil.hu)

 


 

2016, Nyiregyhaza