slideshow 1

„JEEP” természettudományos foglalkozások az Eötvösben

2019. 03. 21-én a Nyíregyházi Egyetem Eötvös József Gyakorló Általános Iskola és Gimnáziumba látogattak el az Együtt a Jövő Mérnökeiért Szövetség szervezésében az E-ON duális képzés debreceni hallgatói és a Mobilis Győr Digitális élményközpont munkatársai. Az itt eltöltött közel 4 óra alatt számos élményt nyújtottak az iskola fizika, kémia, illtetve informatika speciális képzésben részt vevő tanulóinak. Az első két órában egy előadás keretén belül megismertették a diákokat a villamosmérnök duális képzés előnyeivel. Érdekes volt hallgatni, hogy az elmélet és a gyakorlat, milyen módon tud megjelenni egymás mellett a továbbtanulás során. Ami nagyon kecsegtető volt a tanulók számára, hogy az említett képzésen szerzett diploma biztos állást jelent. Az előadás után a Győri Mobilis élményközpont kísérleti bemutatót tartott, ahol számos látványos elektromosságtani kísérletet tártak a szemlélők elé.

Ezután a tanulók kis csoportokban műhelyfoglalkozásokon vehettek részt. Az első állomáson a Mobilis munkatársai segítségével kondenzátorokat készítettek, a háztartásokban fellelhető anyagokat használtak fel. A tanulók - miután elkészültek - ki is próbálhatták az alkotásaikat. Van de Graaff-generátor segítségével saját maguk töltötték fel kondenzátoraikat, majd pedig „kisütötték” ezeket, melyet látványos hang és fényhatás kísért.

A második állomáson a tanulókat az E-ON Tiszántúli Áramhálózati Zrt. duális képzésében részt vevő hallgatói várták. Ők egy játékos, munkavédelmi kvízzel készültek. Iskolánk tanulói korukhoz képest igen sok kérdésre helyesen válaszoltak, melyet a hallgatók céges ajándékokkal jutalmaztak. Azt követően egy kötetlen beszélgetés következett, melynek keretén belül a hallgatók felmérték a diákok tájékozottságát az EON-nal, a duális képzéssel és a továbbtanulási lehetőségekkel (elsősorban mérnöki pálya lehetőségeivel) kapcsolatban.

A harmadik állomáson ismét a Mobilis egy munkatársa várta a diákokat. Itt az elektromos energia előállításának néhány lehetőségével ismertették meg a tanulókat. Részletesen és szemléletesen mutatták be a generátor működésének elvét. Ezt követően egy napelemcella feszültségét mérték meg különböző körülmények között, majd pedig két napelemcellát sorba kapcsolva megnézték hogyan változik a mérhető feszültség a cellákon.

A tanulók rengeteg élménnyel, s hasznos ismeretekkel távozhattak a foglalkozásokról. Köszönjük az Együtt a Jövő Mérnökeiért Szövetségnek, hogy elhozták iskolánkba ezt a programot.

Marcsekné Vetési Júlia, Airault-Uri Andrea, Kis Szabolcs
a „JEEP!" - Junior Engineer Education Program Eötvös gyakorlóiskolai mentorai

 

Pályaorientációs előadás (Fotó: Drótos I.)

 

Kísérleti bemutató (Fotó: Drótos I.)/figcaption>

 

Műhelyfoglalkozás (Fotó: Drótos I.)

 


 

2016, Nyiregyhaza