slideshow 1

Magyarország a bankkártyacsalók paradicsoma lehet

Csalók hadára számíthatunk kis hazánkban, hiszen a „chipesített” országokkal ellentétben itt könnyen kijátszhatják a pénzkiadó automatákat (atm).  Egy jelentés szerint a hazai betéti kártyák 25,4, a hitelkártyák 12,5 százaléka chippel ellátott, mégis alig van olyan atm, amely olvasni tudja ezeket.

A Nyíregyházi Fõiskolán kevés, sõt szinte nincs is olyan hallgató, aki ne rendelkezne pénzfelvételre jogosító kártyával. Az egyik banki képviselõ szerint, az elmúlt három hónapban csak csalással olyan veszteséget „nyelhetünk le”, mint a 2005. és 2006.-os évben együttvéve. Ha jobban belegondolunk, ez hatalmas veszteség és senki nem örülne, ha pénzfelvételnél az atm elutasítaná azzal az indokkal, hogy nincs fedezete, pedig kellene.

Ezért az lenne a legjobb megoldás, állítja a szakértõ, ha minden automata tudná olvasni a biztonsági panelt, így megelõzhetõ lenne több kellemetlenség is, a veszteségrõl nem is beszélve.

 Bár ez sem ad 100% biztonságot. Hazai atm-nél elõfordult már, hogy a bankkártyához rögzített chippet klónozták a csalók és megvárták azt a pillanatot, amikor nem volt éppen forgalomban és ekkor „vetették be” a hamis kártyát. Így egyelõre csak átmeneti megoldásban gondolkodhatunk, ugyanis a bankkártyacsalók olyanok, mint a vírusok, mindig jön egy új, egy másik, amely áthatol a biztonsági rendszeren.

Kálnai Anita

 


 

2016, Nyiregyhaza