slideshow 1

 

Mellbedobással az egészséges nõkért - fontos tanácsok sportoló hölgyeknek

A sportoláshoz jól megválasztott melltartónak nagyobb jelentõsége van, mint gondolnánk. Lehet, hogy egyre többen odafigyelünk a rendszeres testedzésre, sõt többnyire már a sportruházat árát is hajlandók vagyunk megfizetni, egyvalami azonban még mindig nem tudatosult eléggé a nõk körében: a megfelelõ típusú, és méretû melltartó szükségessége, amelynek edzés közben nagyobb jelentõsége van, mint gondolnánk.
 
Mivel errõl a problémáról nem tájékoztatják a nõket, így nem kapnak kellõ információt arról, hogy milyen veszélyek rejlenek a rosszul megválasztott melltartók viselésében.
A „Mellbedobással az egészséges nõkért” mozgalom célja, hogy felhívja minél több nõ figyelmét a problémára, és változtatásra inspirálja õket.
 
Adorjánné Olajos Andrea, a Testnevelési Egyetem tanársegédje gyermekkora óta foglalkozik a ritmikus sportgimnasztikával. A saját tapasztalatiból merítve állítja: a hölgyek számára a sport egyik legfontosabb kelléke a jól megválasztott melltartó.
 
„Mivel végigsportoltam az egész életem, ezért pontosan tudom, mekkora jelentõséggel bír az olyan melltartó, amely erõsen tartja a kebleket. Fiatal koromban csak sport közben viseltem melltartót, egyrészt mert a mozgás miatt szükséges volt, másfelõl pedig elég nagy keblekkel áldott meg a sors. Mivel akkoriban nem voltak megfelelõ sportmelltartók, sok nehézséget okozott edzés közben a hagyományos melltartó. Nem tartott eléggé, elcsúszott, sokszor kényelmetlen volt. Manapság azonban szerencsére már olyan speciális darabok kaphatók, amelyek megkönnyítik a hölgyek dolgát, mert viselésük szinte észrevétlen, tehát nem szorít, de erõsen tart, és nem izzad bele az ember” – mondja Adorjánné Olajos Andrea.
 
Ha melltartó nélkül futunk, a mellünk átlagosan 8,5 cm-t mozog. Normál - nem sportolásra kifejlesztett - melltartóval ez a mozgás kb. 32 százalékkal csökkenthetõ. Sport-melltartó használatával ezen még további 20 százalékkal enyhíthetünk. Mivel a folyamat visszafordíthatatlan, hosszú távon mindenképpen megtérül az odafigyelés, és talán nem árt még egyszer hangsúlyozni, hogy mindez a kisebb méretekkel rendelkezõ hölgyekre is vonatkozik!
 
A jól szabott melltartó szépen megemeli és elválasztja, a megfelelõ méretû kosár pedig alátámasztja a melleket. A jó melltartó felfogja a mellek súlyát, és megakadályozza, hogy a mell tartószalagjai kórosan megnyúljanak. A melltartó fontos tartozéka a szivacsbetét, mely puhán simul a bõrhöz.

- Bíró Zsolt -

 


 

2016, Nyiregyhaza