slideshow 1

 

MNB-konferencia az egyetemen

2018. november 8-án a Magyar Tudomány Ünnepe rendezvénysorozat keretében tartották meg a Határtalan tudomány – a Magyar Nemzeti Bank szerepe a közgazdászképzés fejlesztésében című konferenciát a Nyíregyházi Egyetemen. Vassné dr. Figula Erika, az egyetem rektorának köszöntő beszédét követően az eseményen előadást tartott Palotai Dániel, a Magyar Nemzeti Bank ügyvezető igazgatója és főközgazdásza Erős gazdasági fundamentumokról a versenyképes gazdaságig címmel. Ezt követően Dr. Dubéczi Zoltán, a Magyar Nemzeti Bank Elnöki Kabinetjének elnöki főtanácsadója a Magyar Nemzeti Bank oktatási programjairól, illetve az MNB Oktatási Klubjáról tartott előadást. Az esemény végén ünnepélyes keretek között adták át az MNB speciális ösztöndíjait a Nyíregyházi Egyetem harminc közgazdász szakos hallgatójának.

 

A konferencián elhangzott, a Magyar Nemzeti Bankról szóló törvény (2013. évi CXXXIX. törvény) szerint az MNB az alapvető feladatainak ellátásán túl, az elsődleges jegybanki célok veszélyeztetése nélkül közreműködhet közérdekű társadalmi célok megvalósításának elősegítésében. Az MNB által a törvény által rögzített kereteknek megfelelően elkészített Társadalmi Felelősségvállalási Stratégia kiemelt feladatként jelöli meg a magyar közgazdaságtudomány és közgazdaságtani szaktudás fejlesztését és támogatását, Társadalmi Felelősségvállalási Stratégiájában rögzített célok megvalósítása érdekében a jegybank támogathatja a felsőfokú közgazdasági és pénzügyi szakemberképzés megújítását, elősegítheti a közgazdasági, pénzügyi, valamint interdiszciplináris kutatások megvalósulását, hozzájárulhat az egyetemek általános közgazdasági és pénzügyi kultúrájának fejlesztéséhez, valamint ezen célok elősegítésére a bank szerepet vállalhat a kapcsolódó oktatási és kutatási infrastruktúrák fejlesztésében. Az MNB a fenti keretek figyelembe vételével megbeszéléseket kezdeményezett a Nyíregyházi Egyetemmel, mivel fontosnak tartotta az egyetem közgazdasági és pénzügyi szakemberképzésnek minőségi fejlesztését, továbbá az egyetem általános pénzügyi kultúrájának és pénzügyi tudatosságnak erősítését és fejlesztését. A kétoldalú szakmai egyeztetések eredményeként létrejött egy olyan együttműködési rendszer, amely a kitűzött célok megvalósulását hatékonyan elősegíti.

A Magyar Nemzeti Bank a Nyíregyházi Egyetemmel most megkötött megállapodás értelmében speciális ösztöndíjat ad át harminc egyetemista, közgazdász szakos hallgatónak, TDK és diplomamunkákat és intézményi szakmai kiadványok megjelenését, konferenciák szervezését, szakkollégium működését is támogatja majd a jövőben. Részt vesz az egyetemi hallgatók tehetséggondozásában, valamint szaknyelvi és közgazdász képzések támogatását tervezi Nyíregyházán.

 

       

 


 

2016, Nyiregyhaza