slideshow 1

 

Neveljünk Jedit! – Nagy Ádám tartott előadást az egyetemen

Nevelj Jedit! – A képzelet pedagógiája címmel tartott könyvbemutató előadást Dr. habil. Nagy Ádám kutatóprofesszor, a Selye János Egyetem és a Neuman János Egyetem oktatója, november 14-én a Nyíregyházi Egyetemen. Az előadónak és szerzőtársainak ezzel a címmel idén könyve is megjelent. A kötet szerzői, köztük Dr. Nagy Ádám arra a koránt sem szokványos feladatra vállalkoztak, hogy bemutassák a fantasztikus univerzumok pedagógiai jelenségvilágát. Az előadás házigazdája Dr. Baracsi Ágnes PhD, a Nyíregyházi Egyetem Szociálpedagógia Intézeti Tanszék, intézeti tanszékvezetője volt.

 

A képzelet univerzumának pedagógia tárháza pedig végtelen, bepillantást nyerhettünk többek között a Star Wars és Trónok harca tanulás és műveltség szemléletébe, megismerhettük a Harry Potter-univerzum (Roxfort Boszorkány- és Varázslóképző Szakiskola) tantárgyi struktúráját, pedagógus típusait éppúgy, mint az alkalmazott jutalmazási és büntetési formákat, vagy a bullying jelenségvilágát. A borzongást kedvelők számára kötelező olvasmány Stephen King (AZ) Vesztesek Klubjának embertelen vagy nagyon is emberi világa, a pedagógiai kihívásokat kedvelők betekintést nyerhettek a Hibbant-szigetiek pedagógiai kultúraváltást sürgető erőfeszítéseibe a sárkánynevelés terén. Dr. Nagy Ádám professzor a Star Trek Univerzum kiváló ismerője (aki nem mellesleg a USS Molly nevű, Constellation osztályú csillaghajó kapitánya) saját élményeit, oktatási tapasztalatait is megosztotta az interaktív előadás során.

 

 

 

A jelenlévők az előadás alapjául, vagy hátteréül szolgáló könyvet is kézbe vehették. Az Athenaeum Kiadónál megjelent kiadvány a gyakorló tanárokon és pedagógushallgatókon túl a tanulás háttere iránt érdeklődők vagy kezdő szülők számára is izgalmas olvasmányt nyújt. Kilenc – a nevelés-oktatás területének avatott kutatói által bemutatott - sci-fi-, fantasy- vagy horroruniverzum apropóján ad bepillantást a tanulás és a pedagógia iskolai és iskolán túli világába és olyan kérdésekre is választ ad, illetve ötletekkel látja el az olvasót, mint, hogy valóban olyan vonzó iskola a Roxfort, ahol mindennaposak a tanári zaklatások, és ahol halálos csapdák leselkednek a diákokra? Miben hasonlít és miben különbözik a messzi-messzi galaxis jedinevelése a westerosi mesterek képzésétől? Milyen lenne az X-Men mutánsiskolájának pedagógiai programja? Megfelel-e a tesztelmélet alapvetéseinek a Star Trek Kobayashi Maru-próbája? Ölve vagy ülve jó az éjfúria, s milyen tantárgyakat oktatna a hibbant-szigeti ,,új iskola"?

 


 

2016, Nyiregyhaza