slideshow 1

Nyíregyházától Tokajig és vissza – Eötvösösök két keréken élményekben gazdagon

Az aktív turizmus, annak különböző és napjainkban egyre népszerűbbé váló formái, mint például a természetjárás, a gyaloglás, a kerékpározás jó szolgálja a testi és lelki egészségünk karbantartását és kondicionálását, az egészséges életmód biztosítását, az „ép testben ép lélek” elvének érvényesülését.

A Nyíregyházi Egyetem Eötvös József Gyakorló Általános Iskola és Gimnáziumban nagy hagyományai vannak az aktív turizmusnak, s ezen belül is a kerékpározásnak. Az iskola tanulói egy jól kialakított és működtetett iskolai- és diákturisztikai modell több olyan programja közül választhatnak és vehetnek részt - többek között városunk, Nyíregyháza és környékének, a Nyírségnek valamint a megyénk, illetve a távolabbi tájak, városok és emberek természeti és épített szellemi örökségének a felfedezése és megismerése -, amelynek célja az amatőr sportolás mellett az iskolán kívüli ismeretszerzés, művelődés („out of School leraning” / „Élményiskola”) és szemléletformálás is egyben.

Az Eötvös Gyakorlóiskola és az intézményben működő Diák Egyesület 17 diákja (Deme Zsófia, Csépke Szinta, Csizmarik Noémi, Lipők Anna, Piros Vivien,  Pelle György 8/A, Bakosi Benjamin, Dankó Anna, Fodor Menta, Krutilla Klaudia, Linzenbold Tamás,  Sajben Cintia Tóth Tamás 8/B és Dudás Kristóf, Gurbán Ákos, Szabó Gábor, Szendrey Gedeon 8/C), valamint négy pedagógusa (Farkas Attiláné, Pirosné Szikora Edit, Opre Edina Irén, Vasvári Gabriella és Dr. Komáromi István) az elmúlt héten ismét arra vállalkozott, hogy kerékpáron megtegye, teljesítse a Nyíregyháza - Tokaj - Nyíregyháza „oda - vissza” kb. 75 km - es távot.

A fentiek jegyében és szellemében - alapos technikai és szervezési előkészítés után - 2019. április 05. - én, pénteken, a kerékpározásra rendkívül alkalmas, kellemes tavaszi napsütéses időben bonyolítottuk le az immár harmadik éve, minden tanévben ősszel és tavasszal megrendezésre kerülő Nyíregyháza - Tokaj - Nyíregyháza kerékpártúrát. A Nyíregyháza - Tokaj közötti kb. 35 km - es „oda” távot - természetesen több megállóval (Nyírtelek, Gyulatanya, Rakamaz) tarkítva sikeresen, élményeket szerezve, de persze egy kis kellemes fáradtságot is érezve teljesítette a csapat, mintegy 2,5 óra alatt. A kerékpárúton -, mely kifogástalan állapotban van - nagyon jó volt bringázni úgy, hogy végig biztonságban éreztük magunkat, miközben a 38-as úton óriási gépjárműforgalom dübörgött folyamatosan. Némi hiányérzetet talán és ismételten csak az okozott, hogy a szakaszosan kialakított pihenőhelyeken nem találtunk például hulladékgyűjtőt-tárolót, melynek minden bizonnyal következménye, hogy itt-ott azért eldobott üres műanyag palackok, energiaitalos dobozok és egyéb hulladék szegélyezte a tényleg szépen ívelő kerékpáros túra-utat, útvonalat, valamint az, hogy helyenként a kerékpáros pálya melletti zöldövezeti terület gondozatlannak tűnt.  A résztvevők egyöntetű véleménye szerint szerencsés lenne az is, hogy ezeken a pihenőhelyeken valamilyen fedett „beálló” rendelkezésre állna, ha netén esne az eső…! Az időjárás most nekünk kedvezett, s Tokajt elérve egy jól megérdemelt pihenőt valamint rövid „rendhagyó” földrajz, valamint történelmi ismeretbővítést követően ugyancsak 35 km-t megtéve érkeztünk vissza Nyíregyházára. A résztvevők együttes véleménye szerint a túra nagy élmény volt!

Dr. Komáromi István
igazgató, túravezető

 

A kerékpáros csapat indulás előtt a gyakorlóiskola udvarán

 

Az első, a „rakétás” megálló Nyírteleken

 

Rövid pihenő Gyulatanyánál

 

A kerékpárosok Tokajban, a Tisza-hídon

 

A „pedagógus csapat” úton hazafelé Gyulatanányál

 

Vidám kerékpáros diákok Nyíregyháza „elő

 

A vissza-, a hazaérkezés pillanatai

 

(Fotó: Dr. Komáromi I. és Pirosné Sz. E., grafika Chrien G.)

 


 

2016, Nyiregyhaza