slideshow 1

Sikeres ökológus kongresszus helyszíne volt az egyetem

2018. augusztus 28-30 között rendezték meg a Magyar Ökológusok Tudományos Egyesülete szervezésében a Nyíregyházi Egyetemen a 11. Magyar Ökológus Kongresszust.

A 104 résztvevővel zajlott eseményen az ökológiát a jövő kutatással (Báldi András, MTA Ökológiai Kutatóközpont), vadnövény-beporzó vadméh faj hálózatokat az élelmiszertermeléssel (Kovács-Hostyánszki Anikó, (MTA Ökológiai Kutatóközpont) a természetvédelmi problémákat alapkutatási kérdésekkel (Deák Balázs, Debreceni Egyetem és Szép Tibor, Nyíregyházi Egyetem) összekapcsoló előadásoktól a társulásökológia egyik divatos elméletét tisztázó publikáció anyagának bemutatásáig (Barabás György, Linköping, MTA) terjedt a plenáris előadások tematikája.

A 14 szekció közül négy foglalkozott természetvédelemhez kapcsolódó ökológiai problémákkal, nagy hangsúlyt kapott a közösségi ökológia, de populációökológiának, viselkedésökológiának és ökofiziológiának is jutott hely. Új színfoltként megjelent és rögtön igen erős és érdekes előadásokkal debütált a paleoökológia. Innovációkban sem volt hiány, a tápláléklánc DNS alapú felderítésétől (Fülöp Dávid, MTA ATK NÖVI), a különböző életmódú rovarok folyamatos automatizált gyűjtésének, előszűrésének és az adatok on-line prezentációjának megoldásáig (Dombos Miklós, MTA ATK Talajtani és Agrokémiai Intézet ) több, merőben új – és korszerű, sokféle alkalmazási lehetőséggel rendelkező megoldást vonultattak fel a résztvevők. Az általában magas színvonalú és érdekes előadásokat gyakran követték kérdések, hozzászólások. Mindezekért köszönet illeti a szervezőket, akik biztosították a jó hangulatú, hatékony munka feltételeit.

A kongresszuson a MÖTE tisztújító közgyűlést tartott. A szervezet új elnöke a korábbi elnökség tagja Prof. Hornung Erzsébet lett. A MÖTE Életmű díját Prof. Podani János (az MTA rendes tagja), Ifjúsági Díját pedig Kovács-Hostyánszki Anikó, (MTA Ökológiai Kutatóközpont) kapta. Munkásságukat Botta-Dukát Zoltán illetve Hornung Erzsébet méltatta. A konferencia ifjúsági legjobb poszterének díját Sándor Krisztina (Veszprémi Egyetem) nyerte el „A városi környezet hatása a széncinegék (Parus major) tollainak szerkezetére” című poszterével.

 

A Magyar Ökológus Kongresszus 3 évente kerül megrendezésre, amely a magyar ökológus társadalom legnagyobb, az ökológia tudományának legszélesebb spektrumát bemutató tudományos találkozója.  2018-ban a kongresszust a Nyíregyházi Egyetem Környezettudományi Intézete rendezte, az MTA Ökológiai Tudományos Bizottsága és a Magyar Ökológusok Tudományos Egyesülete szakmai támogatásával. A kongresszus küldetése, hogy áttekintést adjon az egyed feletti biológiai szerveződési szintek kutatásával foglalkozó tudományterületek legújabb eredményeiről, és hozzájáruljon a más tudományterületekkel és tudományágakkal való együttműködés szélesítéséhez.  - tájékoztatott Prof. Dr. Szép Tibor, a Nyíregyházi Egyetem Környezettudományi Intézetének intézetigazgatója, aki maga is plenáris előadást tartott a szakmai rendezvény megnyitóját követően.

 

 

 


 

2016, Nyiregyhaza