slideshow 1

Országos Francia Nyelvi Tanulmányi Verseny döntője az Eötvös Gyakorlóiskolában

A Nyíregyházi Egyetem Eötvös József Gyakorló Általános Iskola és Gimnáziumban 2017. április-28-án, pénteken rendezték meg az Országos Francia Nyelvi Tanulmányi Verseny döntőjét. A verseny 1. fordulóján az ország 35 iskolájából, 507 tanuló vett részt. Az itt elért eredmény alapján került sor a legjobbak meghívására a szóbeli fordulóra, illetve a díjkiosztó ünnepségre. Az 5. és 6. osztályos tanulók közül az 1-10. helyezettek kaptak meghívást az eredményhirdetésre. A 7-10. osztályosok közül kategóriánként16/17 tanuló adott számot tudásáról a szóbeli fordulón.

A szóbeli forduló első részében a tanulók hallás utáni értését mérték magnóról hallgatott szövegek értésével. Minden kategóriában 2 szöveget hallgattak meg a versenyzők.

A szóbeli forduló második részében a versenyzők évfolyamonként külön zsűri előtt adtak számot szóbeli kifejezőkészségükről, kommunikációs készségükről.  A 2 tagú zsűri rövid bevezető beszélgetést kezdeményezett (ismerkedés, pozitív légkör megteremtése volt a cél), utána a versenyző két tematikus képet húzott, amelyekből az egyiket kiválasztotta, és abból kiindulva beszélt a témáról. A zsűri tagjai kérdéseket tettek fel, mellyel irányították a kommunikációt és meggyőződtek a versenyző nyelvtudásáról.

 

       

A verseny után ünnepélyes eredményhirdetésen oklevelet, francia nyelvű jutalomkönyvet és tárgyjutalmat kaptak a versenyzők és a felkészítők.

 Az iskola jó tárgyi feltételei, termei (modern kiállítótermek, jól felszerelt tantermek, aula) és a nagy szakmai tapasztalattal rendelkező pedagógusok munkája lehetővé teszi a verseny jó színvonalú lebonyolítását. A Nyíregyházán 11. alkalommal megrendezésre kerülő Az iskola jó tárgyi feltételei, termei (modern kiállítótermek, jól felszerelt tantermek, aula) és a nagy szakmai tapasztalattal rendelkező pedagógusok munkája lehetővé teszi a verseny jó színvonalú lebonyolítását.
A Nyíregyházán 11. alkalommal megrendezésre kerülő Országos Francia Nyelvi Tanulmányi Verseny megvalósítását számos helyi és országos szervezet is támogatta: NYE Eötvös József Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium, "Íme a gyermek” Alapítvány, Nyíregyházi Egyetem, Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzata, Sz-. Sz.- B. Megyei Területfejlesztési és Környezetgazdálkodási Ügynökség Nonprofit Kft., Sz-. Sz.- B. Megyei Europe Direct Európai Információs Pont, Debreceni Egyetem, Debreceni Alliance Française, Magyar-Francia Ifjúsági Alapítvány, Budapesti Francia Intézet, Biblionef és a Raabe Klett Kiadó Kft.

 

Több országos szervezet képviselője is jelen volt a rendezvényen: Dr. Körmendy Mariann a Magyar –Francia Ifjúsági Alapítvány igazgatója, Spéderné Négyessi Zsuzsanna, az ELTE Origó Nyelvi Centrum munkatársa, Hugues Denisot a Budapesti Francia Intézet oktatási együttműködési attaséja.

 

A zsűri tagjai voltak: Baranyiné Szilágyi Gabriella, Tar Jánosné (7. osztály); Dr. Horváth Márta, Oláhné Borzován Edit (8. osztály); Nagyné Dr. Schmelczer Erika, Frédérick Airault (9-10. osztály).

 

A versenyt Dr. Komáromi István, a Nyíregyházi Egyetem Eötvös József Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium igazgatója nyitotta meg és zárta az eredményhirdetés végén. Az iskola jó tárgyi feltételei, termei (modern kiállítótermek, jól felszerelt tantermek, aula) és a nagy szakmai tapasztalattal rendelkező pedagógusok munkája lehetővé teszi a verseny jó színvonalú lebonyolítását. Az ország különböző pontjairól (Pécs, Sárbogárd, Győr, Budapest, Gödöllő, Dány, Kecskemét, Szentes, Hódmezővásárhely, Szeged, Miskolc, Debrecen, Tornyospálca) érkező versenyzők és kísérőik is szép emlékekkel tértek haza Nyíregyházáról, és vitték városunk jó hírét szerte az országba.

 

Eredmények

 


 

2016, Nyiregyhaza