slideshow 1

Ötleteket adunk - karácsonyi ajándéktippek 1.

Itt a tél, s ugyan az idõjárás rácáfol a naptárra, mégis közeleg a karácsony. Egyre gyakrabban látunk fenyõfás, Mikulásos, rénszarvasos reklámokat, és a bevásárló központik is felvették ünnepi díszüket. A Zene.hu adventi cikksorozatában néhány zenei ajándékötletet kíván adni olvasóinak. Jó két évvel ezelõtt kezdtek el hódítani az apró, kulcstartó méretû zenelejátszók, a hordozható mp3 készülékek. Akkoriban leginkább a pendrive-val egybeépített változatok voltak megfizethetõek – fõként az ismeretlen, sosem hallott márkák típusai. Egyik évrõl a másikra a ketyerék hasznos útitársai lettek a fiataloknak – jóval gyorsabban terjednek, mint a mobiltelefonok, melyekben szintén egyre gyakrabban találunk médialejátszókat.

Határ itt is a csillagos ég

Napjainkban már a minõségi készülékek is elérhetõek a tömegek számára. A paletta meglehetõsen sokszínû mind a termékek tudását, megbízhatóságát és háttértároló típusát illetõen. Mai napig népszerûek a pendrive-os lejátszók, gyakoriak a kábellel géphez köthetõek, de találunk memóriakártyával üzemelõ eszközt is. A legolcsóbbakhoz 6-7000 forint körül juthatunk, a felsõ határ, mint majdnem mindenben itt is a csillagos ég. Lehetõségeinkhez mérten érdemes a középutat választani, az olcsó készülékekkel ugyanis gyakran elõfordul, hogy fél év használat után kisebb-nagyobb hibák bukkannak fel, pl. lefagyások, recsegések tapasztalhatóak. Ugyan ez a helyzet a memória-mérettel is: nem mindig a nagyobb a jobb. Kifizetõdõbb azonos árú készülékek közül inkább a kisebb tárhelyû, de márkásabb lejátszót választani, hiszen az ismert márkák biztos, hogy rendelkeznek elérhetõ hazai szerviz-hálózattal – a készülék megbízhatóságáról nem is beszélve... Egy hosszú élettartalmú, tiszta hangon megszólaló mp3 lejátszó kiváló ajándék lehet mindenkinek, aki szereti a zenét.

MP3 legálisan!

Sokan az mp3 formátumot és a lejátszókat az illegális zene-letöltéshez kötik. Számukra fontos megjegyeznünk, hogy a kiadók és a lemezforgalmazók felfigyeltek a tendenciára, ennek következtében Magyarországon is egyre több internetes zeneüzlet található. Ezeken a portálokon digitális formában, online vásárolhatóak meg a hangzóanyagok. Az ilyen webshopok újdonsága és elõnye, hogy a vásárlás zeneszámonként történik, így egy-egy kedvencünkért nem kell egész lemezeket megvenni.

Hol vásároljunk?

Szinte minden elektronikai boltban és hipermarketben találkozhatunk mp3 lejátszókkal. Vásárlás elõtt éppúgy érdemes körbenézni és tájékozódni a környezetünkben lévõ áruházakban, mint az egyes márkaboltokban. Kérjük bátran az eladók segítségét! A lejátszó megvételekor figyeljünk oda a garancia-levélre és a számlára, hiszen ezek nélkül tehetetlenek vagyunk bármilyen hiba esetén…

- Molnár András ( www.zene.hu) -

Ötleteket adunk 2. - nem mindig a legnagyobb ajándék a legszebb

 


 

2016, Nyiregyhaza