slideshow 1

 

A mi ötvenhatos ünnepségünk

Katartikus előadással ajándékozta meg a Nyíregyházi Egyetem Színjátszó csoportja a Váci Mihály Kulturális Központban a nyíregyházi városi ünnepség résztvevőit, akik ezt a felemelő érzést hazáig, sőt még tovább vihették magukkal. A dr. Karádi Zsolt főiskolai tanár rendezte (munkatársa Kövesdi Ágnes) Dandos-ballada című színpadi játék Dandos Gyula (1938–1957), az ’56-os nyíregyházi forradalmár emlékére íródott. A hiteles források alapján készült szövegkönyv, illetve egyfelvonásos tragédia mindenkit mélyen megérintett.

Dandos Gyulát a nyíregyházi Kossuth Lajos Gimnázium tanulójaként érte a forradalom. Központi szerepet játszott a helyi eseményekben, ezért 1956 novemberében letartóztatták. Először az ungvári, majd a nyíregyházi ÁVO börtönébe zárták, onnan a szentgotthárdi szanatóriumba került, második szökési kísérletekor, 1957. február 10-én a határon agyonlőtték.

 

A darab a 18 évesen meghalt főhős utolsó éjszakáját mutatta be. A történet szerint a főhős levelet ír atyai jó barátjának, Rácz István tanár úrnak, mialatt kaleidoszkópszerűen felvillantak rövid életének legfontosabb állomásai. Eközben sorjáztak a sokkoló elemek: a vallatás vagy a brutális hangerejű sortűz. A rövid, mindössze két-három perces jeleneteket Verdi- és Beethoven-dallamok, továbbá táncok tették hitelessé.

A darab előadói: Balogh Orsolya, Cruz Heather Laura, Gubik Zsuzsanna, Kiss Brigitta, Sebők Edit, Demarcsek Dániel, Béres Tamás, Kemecsei Márk, Simon Zoltán, Kékedi Levente.

Méltó bemutatkozás volt a városnak, gratulálunk!

 

Dr. Minya Károly

Fotók: Karádi Nóra

Az eseményről további fotókat az egyetem honlapjának képtárában találnak az érdeklődők.

 


 

2016, Nyiregyhaza