slideshow 1

 

Pótfelvételi eredmények a Nyíregyházi Egyetemen

A pótfelvételi eljárás az előző évihez képest több jelentkezőt, de kevesebb felvett hallgatót hozott a Nyíregyházi Egyetem számára. 2018. augusztus 7-ig 163 fő adta be jelentkezését a meghirdetett önköltséges képzésekre, közülük 75-en nyertek felvételt.

Ennek oka kétirányú: egyrészt nagyon jól teljesítettek az általános felvételi eljárásban felvételizők. Ahogy az a felvi.hu oldalán olvasható, a pótfelvételiben meghirdetett szakok esetében a ponthatárok nem lehettek alacsonyabbak a július 25-én meghatározott ponthatárnál, illetve újonnan hirdetett szak esetén a jogszabályi minimumnál. - tudtuk meg Ferencziné dr. Ács Ildikótól, a Nyíregyházi Egyetem oktatási rektorhelyettesétől.

Ez azt jelentette jelen helyzetben, hogy az általános eljárásban a felvett hallgatók pontszámai néhány szak esetén olyan magasak volt, hogy a pótfelvételire jelentkezők nem tudták azt elérni. Néhány példával megvilágítva: közösségszervezés alapszakra 404 pont kellett volna a bejutáshoz, a rövid ciklusú tanári mesterszakokon pedig a 100-ból 93 pont a négyféléves fizikatanár, 94 pont a kétféléves angol nyelv és kultúra tanára, 96 pont a négyféléves rajz- és vizuáliskultúra-tanár szakra.

A másik ok, hogy a jelentkezők nem jól mérték fel az esélyeiket, mert egyes minimum ponton lévő szakok esetén sem érték el a bekerüléshez szükséges pontszámot.

A legsikeresebb képzési forma az idén a felsőfokú szakképzés volt, a nappali tagozatra jelentkező 18 főből 16 nyert sikeres felvételt, a levelező képzést is figyelembe véve 22 jelentkezőből 18 került be az egyetemre. Alapképzésben a gazdálkodási és menedzsment, valamint a sport - és rekreációszervezés szak mutatta a legjobb arányokat: az előbbire 22 jelentkezőből 16, míg az utóbbira 8 főből 7 nyert felvételt. - tájékoztatott az egyetem oktatási rektorhelyettese.

Mind a pótfelvételi, mind pedig az éves, összesített adatok alapján pozitívumként emelhető ki, hogy az előző évhez képest emelkedett a nappali tagozatra felvett hallgatók száma.

A pótfelvételi eljárással párhuzamosan zajlott a határon túli kihelyezett képzések felvételi eljárása, melynek keretében további 26 hallgató kezdheti meg 2018 szeptemberében egyetemi tanulmányait Beregszászon, gazdálkodási és menedzsment szakon.

A Nyíregyházi Egyetem augusztus 27-én várta a nappali tagozatra, augusztus 31-én pedig a levelezős képzésre felvett hallgatóit várja az intézményi tájékoztató előadásra és beiratkozásra. A szorgalmi időszak szeptember 3-án kezdődik, előtte szeptember 1-jén, szombaton, 11:00 órától kerül sor a tanévnyitó ünnepségre.

 


 

2016, Nyiregyhaza