slideshow 1

 

Robot Kupa Montreálban

Montreálban, ,„Az Év Intelligens Közössége” címet elnyert városban zajlott le 2018. június 16-23. között a RoboCup Szövetség huszonegyedik világméretű eseménye a Robot Kupa és Szimpózium. Ez alkalommal 4000 versenyző 35 országból 5000 robotjával mérte össze jelenlegi felkészültségét a robottechnikában és a  mesterséges intelligenciában. A felnőttek versenyével egy időben zajló ifjúsági verseny, a RoboCupJunior három fő versenyszámban un. ligákban zajlott: a Futball (Soccer) a Menekítő (Rescue line follower, Rescue  Maze, Rescue Simulation előző nevén CoSpace) és Színház (OnStage).

A Junior versenyeket 2000 óta  azért szervezik, hogy tanuljanak egymástól és a felnőttektől a világ különböző tájairól érkező fiatalok. Ezért is van az egyéni versenyszámok után az összetett csapatok (Super Team-ek) versenye, illetve utolsó nap az utóbbi években a  tudományos tanácskozás.

A Nyíregyházi Egyetem Robotintelligencia Tehetségtámogató Diákkörének középiskolás fiúkból álló BitConnect nevű csapata Vegera József oktató kíséretével a Rescue Simulation al-ligában vett részt, miután megkapta a minősítést a hazai válogató versenyen február 23-án.

 

 

 

A junior versenyek kezdete június 17. én volt és 21-én zárult. Bár a  BitConnect csapat nem jutott fel a dobogóra, de a verseny szellemének megfelelően sokat  tanulhattak a  négy napos küzdelem során. A csapatoknak itt elsősorban programozási feladatot kell megoldani szemben a többi ligával, ahol saját építésű kerekes robotok végzik  a feladatot. A Rescue Simulation versenyszámban olyan stratégiát kell kidolgozni, hogy mind a virtuális robottal mind a helyszínen kézhez kapott fizikai robottal  (azonos felépítésű a kettő) képes legyen a szimulált virtuális katasztrófahelyszínen és a fizikailag megépített másolatán  mentési feladatot végrehajtani záros határidőn belül,  azaz  minél több „áldozatot” (színes alakzatokat)  kimenekíteni. A programfejlesztés és a futtatás a Szingapúriak által a Microsoft Robotics Developer Studiora kifejlesztett platformon történik. (http://www.cospacerobot.org).

Az eredménylista a Rescue Simulation (CoSpace) ligában 2018-ban:

A  csapatok versenyében bajnok a  NyCasals nevű csapat, Nanyang Junior College, Singapore, 2. helyezett RGB BOKSZ csapat  Winners Robot Club, Taiwan, 3. helyezett: Sina csapat, AbouAliSinaEducational Complex, Iran, Islamic Republic of Superteam-ek versenyében a  bajnokcsapat tagjai: NyCasals  csapat, Nanyang Junior College, Singapore

UAE Simulation  csapat, Ministry of Education, Unated Arab Emirates, Gebruder Weiss CRO team nevű csapat, Croatian Robotic Association , Croatia

 

A  kiutazás fő támogatója az Emberi Erőforrások Minisztériuma  Emberi Erőforrás Támogatáskezelője  által menedzselt Nemzeti Tehetség Programja.

 


 

2016, Nyiregyhaza