slideshow 1

 

X. Tuzson János konferencia az egyetemen

A botanikus kertek helyzete és szerepe a XXI. században címmel tartottak tudományos konferenciát a Nyíregyházi Egyetemen. Az eseményre eljött Tuzson János dédunokája dr. Tuzson Bence közszolgálatért felelős államtitkár is.

 

A 2018. szeptember 28-án rendezett konferencián Vassné dr. Figula Erika, az egyetem rektorának beszédét követően dr. Tuzson Bence közszolgálatért felelős államtitkár köszöntötte a jelenlévőket.

 

A 10. Tuzson János Tudományos Konferencián a szervezők megemlékeztek a Nyíregyházi Egyetem botanikus kertjének névadó professzoról, halálának 75. évfordulója alkalmából. Tuzson János volt az, aki 1913-ban felfedezte Bátorligetet, illetve annak a jégkorszakból visszamaradt élővilágát. És ő tette megyénket európai hírűvé. Tehát ez az egyik fontos téma, a másik pedig a botanikus kertünkért. – Emelte ki Boronkay Ferencné, a kert nyugalmazott igazgatója.

   

1972-ben nyitotta ki először kapuit a nyíregyházi botanikus kert. Tuzson János botanikusról kapta nevét, a több mint 5 hektáros kertben mintegy 2500 fajta növényt tartanak számon. A korszerű berendezés lehetővé teszi, hogy a növényeket eltérő hő-, pára- és fényviszonyokat biztosító házakban helyezzék el. A kiállítást követően botanikus kert konferenciatermében kiállítást nyitottak Tuzson János emlékére.

 


 

2016, Nyiregyhaza