slideshow 1

Egyetemi hallgató tudományos sikere

Zavanyi Györgyi, a Nyíregyházi Egyetem 4 éves biológia-kémia osztatlan tanár szakos hallgatója a 16. Országos Felsőoktatási Környezettudományi Diákkonferencián (2018. május 10-12.) dolgozatával 2. díjat nyert a Környezetegészségügy és Környezeti Nevelés szekcióban. A dolgozata címe: Képesek–e a vízi makrofitonok a gadolinium-tartalmú kontrasztanyagok biofiltrációjára? A hallgató témavezetője Dr. habil Szabó Sándor, a Környezettudományi Intézet oktatója.

 

Zavanyi Györgyi és témavezetője dr. habil. Szabó Sándor által kapott eredményeikből nemzetközi tudományos publikáció született, amely a víztudományi témában a világ legrangosabb folyóiratában a Water Research májusi számában (Water Research 135, 104-111) tettek közzé.

 

A Kutatásban az NYE Környezettudományi Intézet az MTA ATOMKI  és a DE Orvos Diagnosztikai Tanszék munkatársai vettek részt. A kutatási eredmény feltárja az orvosdiagnosztikai képalkotó eljárásokban (MRI) használt kontrasztanyagok sorsát a természetben és azok vízi élőlényközösségekre gyakorolt hatásait. A hallgatónk az Új Nemzeti Kiválóság Program támogatását élvezte.

 

A fent említett írás rövid összefoglalója, illetve a kutatás bemutatása ezen az oldalon olvasható:

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0043135417310813

 


 

2016, Nyiregyhaza