A „klímaváltozás” miatt sok élelmiszer élvezhetetlen lesz

Újabb és újabb kísérleteket végeznek el azzal kapcsolatban, mire számíthatunk a klímaváltozás eredményként. Most már nem csak az okokat vizsgálják a kutatók, hanem a lehetséges körülményeket is. Német agrárbiológusok szerint a klímaváltozás miatt igen sok élelmiszer élvezhetetlen lesz.

Úgy tûnik, a világ tudósai, kutatói mindazok mellett, hogy keresik a megoldást a klímaváltozásra, igyekeznek felkészülni a várható következményekre. Egy német egyetem kutatói speciális klímakamrákban vizsgálták a felmelegedés hatását különbözõ ételekre. A klímakamrákban mediterrán idõjárást szimuláltak, részben pedig, megnövelték a széndioxid koncentrációt, arra a szintre, ami, 50 év múlva várható a Földön.

A tudósok ilyen körülmények között vizsgálták, hogy a burgonya, a búza, a paradicsom, a komló és a szójabab a jövõ környezeti feltételei között miként változtatja meg tulajdonságait. A kísérletek riasztó eredményeket hoztak: bár a széndioxid-tartalom magas értéke miatta a növények jobban nõttek és nagyobb termést hozták, ám a termések minõsége romlott. Ilyen körülmények között hozott termés funkcionális megváltozott: a búzában kevés a ragasztóanyag, ezért nem lehetett kenyeret sütni, a sör alig habzott, a közkedvelt sült krumpli, pedig még mérgezõ is lehet az emberre.

Kutatók elmondták, hogy 50-100 év múlva ezek a növények nem tudják majd biztosítani azt a minõséget, amire szükségünk van, így új, vagy nemesített növényekre lesz szükség.

-kn-