A vizsgahelyzetekrõl kérdezték a pszichológust - HASZNOS TANÁCSOK

Újabb kérdések érkeztek dr. Szalai László pszichológushoz, a hallgatók most fõleg a vizsgahelyzetekrõl kérdezték.

A vizsgaidõszak közeledtével teljesen pánikba esem. Hiába tanulok éjjel-nappal, mindig úgy érzem, hogy nem tudok eleget. Nem tudom, hol rontom el, pedig tényleg tanulok, de az ajtón végül nem tudok bemenni. Ha így megy tovább, akkor abba kell hagynom.

Amennyiben tanult, úgy ez természetes jelenség. Nem minden ember egyformán dolgozza fel a vizsgadrukkot, nem mindenki egyforma tûrõképességû. Lehet, hogy Ön most pánikban van, de ha valóban tanult, akkor a vizsga sikerülni fog. Ha valóban tenni akar a sikeres vizsga érdekében, akkor próbálja tudását összefoglalni, készítsen jegyzeteket, ne pedig arra gondoljon, hogy úgysem sikerül majd.

Van egy tanárom, bár nagy tudású, de ordibál. Vizsga közben is. Megalázó, de nem tehetünk semmit. Az évfolyam nagy része átbukdácsol kettessel, de mindenki sírva jön ki tõle. Hogyan viszonyuljak ehhez az emberhez? Visszaszólni nem lehet és nem érdemes.

Úgy szól a vicc, hogy van két barát, és az egyiknek van kerti kapája, a másiknak nincsen. Akinek nincsen, kapálni szeretne, így elindul a másikhoz, hogy elkérje azt. Egész úton görcsben van, fél, hogy a másik nem fogja odaadni, és mikor a barát ajtajához ér, bekopog, és azt mondja: bökd meg a kapádat! A tanár tele van feszültséggel és problémával, de attól nagy tudású. Nem magukra dühös tulajdonképpen, hanem a helyzetre, amibe került, így érdemes jókedvvel és derûvel fordulni felé, hátha megenyhül, nem pedig emiatt görcsölni, mert azzal õt is csak tovább hergelik.

A szüleim azt várják, hogy mindenbõl kitûnõ legyek, mint a gimnáziumban. A fõiskolán miért nem megy?

A szülei valószínûleg nincsenek tisztában azzal, hogy az egyetem vagy fõiskola nem a gimnázium valamiféle folytatása, hanem egy teljesen más, új minõség. Eltérõek a szokások, más a rendszer. Itt szerezheti meg azt a speciális tudást, ami késõbbi pályáján akár egy életen keresztül megalapozza hivatását. A szüleinek látniuk kell és egyben biztosítani õket arról, hogy Ön mindent megtesz a jó eredmények elérésének érdekében. Azt tanul, ami Önnek jó, és ha esetleg ezt hármasra végzi el, nem pedig görcsölve egy ötösért olyan helyen, amit tulajdonképp nem is szeret, akkor valószínûleg jobban elfogadnák ezt. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy ellazulhat és nem kell mindent megtenni a siker érdekében.

Nem tudok kiselõadást tartani, és leblokkolok, ha 30 ember elõtt kell beszélnem. Mit tegyek?

Vannak olyanok, akik nem szeretnek szerepelni. Lehet, hogy Ön is ezek közé tartozik. Feladata most az lenne, hogy baráti társaságban sokat kérdezõsködjön, vagy beszéljen olyan témákról, amirõl a többieknek hiányosak az ismereteik. Az elõadás alatt gondoljon arra, hogy Önnel szemben káposztafejek ülnek, és arra koncentráljon, hogy mondanivalója még számukra is érthetõ és világos legyen.

- edupress.hu -