In memoriam Dr. Hadházy Jenő

Szomorúan tudatjuk a Nyíregyházi Egyetem polgáraival, hogy szeretett kollégánk, a Nyíregyházi Egyetem Alkalmazott Humántudományok Intézetének korábbi oktatója, munkatársunk, barátunk, kollégánk Dr. Hadházy Jenő elhunyt. 

Dr. Hadházy Jenő 1946 szeptember 19-én született Hajdúhadházon. 1970-ben végezett az ELTE pedagógia szakán, majd Nyíregyházán, a Tanárképző Főiskolán szerzett matematika-műszaki tanár szakos diplomát.  

1970 szeptember elsején lett tagja a nyíregyházi Bessenyei György Tanárképző Főiskola oktatói közösségének, ahol 2009-es nyugdíjba vonulásáig folytatta nevelő-oktató, kutató, tudományos tevékenységét. Tudományos előrehaladásának első állomásaként 1981-ban bölcsészdoktori címet szerzett.  

1970-től volt a Pszichológia Tanszék oktatója. Végzettségénél, képzettségénél fogva a tanszék felkészült, sokoldalú és igen kreatív oktatója volt. A hallgatók szerették segítőkészségét, problémaérzékenységét, elsősorban lényegre törő, jól érthető és tanulható előadásait. 

Számos tanszéki kiadványnak alkotója és több esetben igényes szerkesztője volt.  

Pszichológiából a hallgatók számára főiskolai jegyzeteket írt, melyet más pedagógusképző főiskolák is több éven át használtak. 

Megalapozta a tanszék jó hírnevét a Pszichológia Laboratórium akkor korszerű felszereltségének és működésének kialakításával. A laboratóriumban visszacsatoló és értékelő berendezés, zártláncú televízió rendszer, távvezérelt diavetítő és videó állt az oktatás szolgálatában. Tanítványait is beavatta a korszerű technika használatába. Demonstrációs órafelvételek, filmek őrzik alkotó munkájának emlékét.  

A levelező oktatáshoz kidolgozta intézményi szinten a távoktatás pszichológia tananyagát. 

A legnemesebb értelemben magas színvonalon szolgálta a tanárképzést. A főiskola dolgozói ismerték és elismerték munkáját. 1978-ban az Oktatásügy Kiváló Dolgozója, 1985-ben Kiváló Munkáért elismerő oklevéllel ismerték el munkáját. 

Dr. Hadházy Jenőtől őszinte fejhajtással búcsúzik az Alkalmazott Humántudományok Intézetének valamennyi volt és jelenlegi oktatója. 

Emlékét kollégái és tanítványai kegyelettel megőrzik.