Környezetvédelmi világnap az egyetemen

A Nyíregyházi Egyetem Ökoegyetem Csoportja és a Környezettudományi Intézet közreműködésével 2022. június 2-án (csütörtökön) rendezték meg a Nyíregyházi Egyetemen a Környezetvédelmi világnapot, az intézmény dísztermében. 

 

1972. júniusában tartották Stockholmban az ENSZ első, „Ember és bioszféra” címet viselő környezetvédelmi világkonferenciáját. A világszervezet közgyűlése a konferencia javaslatára még abban az évben határozatában nemzetközi környezetvédelmi világnappá nyilvánította a tanácskozás kezdőnapját, június 5-ét, éppen 50 évvel ezelőtt.   

 

A környezetvédelmi világnap célja, hogy felhívjuk a figyelmet a környezetszennyezés megelőzésére, az együtt gondolkodásra, környezetünk állapotának megóvására és javítására, összességében a fenntartható fejlődés lehetőségeire – fogalmazták meg a programsorozat szervezői. E célkitűzést követve kerültek bemutatásra az eseményen elhangzott előadások. 

 

Körei László, a Történettudományi és Filozófiai Intézet oktatója „A fenntarthatóság és folyamatosság társadalmi és humánökológiai kérdései a globális erőtérben” címmel, míg Jármy Zsófia, Marosvölgyi Jázmin, Péczeli Eszter, Kovács Levente (Nyíregyházi Egyetem Eötvös József Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium tanulói) (felkészítő tanáruk: Spákné Paráda Andrea) „A Kárpát-medence vízvédelmi lehetőségei – különös tekintettel a Tiszára” címmel tartottak előadást. 

 

Fekete Éva, a Zöld Akciócsoport munkatársa „Élhető városok, aktív közöségekkel a klímaváltozás ellen” címmel, míg dr. habil. Jekő József, a Nyíregyházi Egyetem főiskolai tanára „Zöldkémia” címmel osztotta meg gondolatait a közönséggel.