Közös kutatómunka kezdődött a Lakitelki Népfőiskolával

A Nyíregyházi Egyetem elhivatott oktatói és nappali tagozatos hallgatói a Lakiteleki Népfőiskola Nyírségi Bokortanyák I. kutatásába kapcsolódtak be 2022. május 1. és 8. között. Egyetemünket 4 kisebb kutatócsoportban összesen 17 fő képviselte, így egy országos kutatás részévé is válhattunk. Hallgatóink több képzési területről is aktívan teljesítették a kutatási folyamatot és a valódi terepmunkát, így a szociálpedagógia, a pedagógia alapszakról, s az osztatlan földrajztanár, történelemtanár és állampolgári ismeretek tanára, valamint testnevelő tanári szakpár hallgatói végezték a kvalitatív mintavételt. 

Dr. Márton Sára tanárnő, a Bessenyei György Tanárképző Központ főigazgatója csapatából Kiss Benjámin, Kovács Kinga és Peres István vettek részt a kutatásban. Körei László tanár úr, a Történettudományi és Filozófia Intézet oktatója, a Mentálhigiénés és Esélyegyenlőségi Központ vezetője kutatócsapatát Vágner Norbert, Veréb Laura és Virágh Máté alkották. Bácskainé dr. Pristyák Erika, a Turizmus és Földrajztudományi Intézet oktatójának stábja Farkas Ákos, Gagna Bálint és Mihalik Martina hallgatókból állt. Nyilas Orsolya tanárnő, az Alkalmazott Humántudományok Intézete oktatója Bácsi Anna, Iski Evelin, Oláh Dániel és Puskás Laura közreműködésével teljesítette az egy hetes munkát. 

Mind a Nyíregyházi Egyetem oktatói, mind pedig a hallgatók az egyhetes kérdőíves kutatómunka során megismerkedhettek az említett tájegység nemzeti hagyományaival, sajátos mikrovilágával és sokszínű értékvilágával. 

A Lakiteleki Népfőiskola ősszel is számít egyetemünk 4 csoportjának második körös munkájára, melynek eredményeképp a kvalitatív interjúk feldolgozásával közös tanulmánykötetet is megjelentetnek, ezzel is erősítve a Nyíregyházi Egyetem regionális és országos ismertségét, s az indikátorok erősítését.