Egyetemünkre látogatott az osztrák nagykövet

2022. november 16-án, szerdán délelőtt a városházán egyeztetett a polgármesterrel, majd a a Nyíregyházi Egyetemre is ellátogatott dr. Alexander Grubmayr, az Osztrák Köztársaság rendkívüli és meghatalmazott budapesti nagykövete, ahol dr. János István, mb. általános rektorhelyettessel és Halkóné dr. Rudolf Éva kancellárral és Kósáné dr. Bilanics Ágnes oktatási rektorhelyettessel is találkozott. 

 

Dr. Alexander Grubmayr nagykövet megyei programjai között a Nyíregyházi Egyetemre is ellátogatott, hogy többet megtudjon az intézmény működéséről és képzési struktúrájáról. A találkozóról a Kelet-Magyarország számolt be: Halkóné dr. Rudolf Éva kancellár kiemelte, az egyetem is kötődik Ausztriához, hiszen a közelmúltban frissítette fel kapcsolatát a Szent Pölteni Alkalmazott Tudományok Egyetemével. A kancellár hozzátette, az egyetemek közötti versenyhelyzet miatt nagy szükség van a külföldi kapcsolatokra, ráadásul a nyíregyházi intézmény néhány éve a nemzetköziesítés útjára lépett, melynek szintén fontos eleme az osztrák egyetemmel szorosabbra fűzött együttműködés. ennek keretében a jövő héten utazik a nyíregyházi delegáció Ausztriába. – Széles körű a képzési palettánk a műszaki képzésektől a természettudományokon át egészen a humán területekig – ezt már dr. János István, az egyetem megbízott vezetője mondta el a nagykövetnek. Kiemelte: egyre emelkedik az intézményben a külföldi hallgatók száma, akik különféle angol nyelvű kurzusokon tanulhatnak. –  Szeretnénk tovább bővíteni a külföldi kapcsolatrendszerünket. Az is fontos számunkra, hogy míg az elmúlt években csökkent a hallgatóink száma, addig a legutóbbi felvételi eljárást követően már megfordult ez a tendencia. Ez köszönhető a nemzetköziesítésnek és annak is, hogy szorosabb kapcsolatot ápolunk a középiskolákkal – tudatta dr. János István.

Dr. Alexander Grubmayr arra is kíváncsi volt, a hallgatóknak kell-e fizetniük a Nyíregyházi Egyetem képzéseiért. – Néhány szak önköltséges, gondoljunk csak a hazánkban egyedülálló pilótaképzésünkre, ám a legtöbb kurzusunkat államilag támogatott formában, a hallgatók számára ingyenesen meghirdetjük – válaszolt dr. János István.

A Nyíregyházi Egyetem a közelmúltban alapítványi fenntartásba került, melynek működése, előnyei és esetleges hátrányai is foglalkoztatják Ausztria budapesti nagykövetét. Mint az Halkóné dr. Rudolf Éva elmondta, még építik a közös utat az intézmény és annak kuratóriuma között, az első lépés az volt, hogy letegyék a mindenki számára új rendszer alapjait.

– Új gondolkodásmódot igényel mindez, hiszen már nem csupán a szenátus, hanem a kuratórium is dönt bizonyos kérdésekről, és meg kellett találni az egyensúlyt a két döntéshozó testület között. Szerencsére minden konfliktusok nélkül, zökkenőmentesen megy, érezzük az új finanszírozási forma előnyeit, ám erre most árnyékot vet az energiaválság – fogalmazott a kancellár.