Foglalkoztatási paktum ülés az egyetemen

Minden korábbinál több jól képzett szakemberre van szüksége a megyénknek - hangzott el 2023. február 27-én a Nyíregyházi Egyetem dísztermében tartott foglalkoztatási paktum ülésén, ahol a vármegye aktuális képzési és foglalkoztatási helyzetéről tanácskoztak a résztvevők. A jelenlévőket köszöntötte Seszták Oszkár a vármegyei közgyűlés elnöke, dr. Szabó György, az egyetem rektora és Halkóné dr. Rudolf Éva, a Nyíregyházi Egyetem kancellárja is.

– A megyei gazdasági fejlesztésének érdekben a szakképzésre kell fókuszálnunk, hiszen minden korábbinál több jól képzett szakemberre van szüksége a megyének – hangsúlyozta Seszták Oszkár, a vármegyei közgyűlés elnöke.

– Az egyetem is tevékenyen részt vállal a szakképzés fejlesztésében, számos együttműködési megállapodást kötöttünk már a szakképzési centrumokkal, és becsatlakoztunk az okleveles technikusképzésbe – ezt már Halkóné dr. Rudolf Éva, a Nyíregyházi Egyetem kancellárja mondta a jelenlévőknek.

– A megyei önkormányzat és a kormányhivatal óriási fába vágta a fejszéjét, ezért sok sikert kívánok a munkához. Mindannyiunknak nagyon fontos a megyei gazdaság fejlesztése, ennek viszont alapvető motorja a szakképzés, amiben mi részt veszünk részt kívánunk venni a továbbiakban is. Eddig is sokat segítettünk, és a jövőben még többet fogunk – tette hozzá a kancellár.

A folyamatosan változó világunk kihívásaira gyorsan reagálni alapvető fontosságú a cégeknek éppúgy, mint a képző intézményeknek. Így van ez a Nyíregyházi Egyetem esetében is, s a rendezvényen dr. Szabó György rektor azt is tudatta, hogyan teszi mindezt a térség szellemi központja, és miben kellene még javulni a közeljövőben.

– Az egyetem küldetése a térség felemelkedésének elősegítése. Sajátos gazdasági és geopolitikai helyzetben vagyunk, mely esetenként lehet, hogy hátrányt jelent, de könnyen előnyt is kovácsolhatunk belőle. Az egyik legnagyobb gond, hogy a megye lakosságmegtartó ereje kifejezetten rossz, rengeteg tehetséges és jól képzett fiatal vándorol el nyugatabbra. Hiába képzünk tehát fantasztikus szakembereket, ha azok nem maradnak nálunk, nem segítik majd a megye fejlődését – hívta fel a figyelmet a rektor, aki szerint az egyetemnek az újabb kihívásokra is gyorsabban kellene reagálnia.

– Egy mai diplomás szakembernek nem elegendő a szakmája beható ismerete. Rendelkeznie kell gazdasági, kommunikációs és szociális ismeretekkel. Mindezek szükségesek ahhoz, hogy valaki magabiztosan boldoguljon az életben is, ne csupán egyetlen területhez értsen – hangsúlyozta.

Az előadások után kerekasztal-beszélgetésen volt lehetősége a résztvevőknek, hogy megosszák egymással tapasztalataikat és azokat a jógyakorlatokat, amelyek előrébb vihetik a megye képzési struktúráját. 

foglalkoztatasi_paktum_001

foglalkoztatasi_paktum_002

foglalkoztatasi_paktum_003

 

A szon.hu tudósítása az alábbi linken elérhető: https://www.szon.hu/helyi-gazdasag/2023/02/a-szakkepzesben-rejlik-a-fejlodes-motorja