Felavatták Munkácsy Mihály megújult síremlékét

A síremléket a festőművész halálának 123. évfordulója alkalmából kedden a Fiumei úti Nemzeti Sírkertben avatták fel. A védett síremlék és környezete most Pákh Imre üzletember támogatásával újult meg, és Spányi Antal, a Székesfehérvári egyházmegye megyéspüspöke áldotta meg. Telcs Ede alkotását magánadományból állították helyre, a környezetét a Nemzeti Örökség Intézete hozatta rendbe

 

Avatóbeszédében Vincze Máté, a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) közgyűjteményekért és kulturális fejlesztésekért felelős helyettes államtitkára felidézte, hogy Munkácsy nehezen kezdte pályáját. Az alulról jöttek elszántságával és kitartásával azokat a 'mintaalkotó' személyiségeket kereste, akik mozgásba hozták a benne lappangó képi gondolatokat és érzelmeket. A festőművész életét ismertetve elmondta, hogy szülei halála után Munkácsy Békéscsabára került anyai nagybátyjához, aki az elemi iskola után asztalos inasnak adta. Aradon dolgozott, itt születtek első rajzai, és első nagysikerű képe, az 1869-ben született Ásító inas témáját is korábbi mestersége világából vette.

 

A síremléket Spányi Antal, a Székesfehérvári egyházmegye megyéspüspöke áldotta meg, majd a résztvevők főhajtással tisztelegtek Munkácsy Mihály emléke előtt.

 

Az eseményen jelen volt Dr. habil. Szepessy Béla, a Nyíregyházi Egyetem Vizuális Kultúra Intézetének intézetigazgatója is.