Meghívó - Indul a Nyári Egyetem

 
 
A Régiós Képzési, Továbbképzési és Felnőttképzési Iroda tisztelettel és szeretettel meghívja az érdeklődőket a 2024. évi Nyári Egyetem ÜNNEPÉLYES  MEGNYITÓJÁRA. A program időpontja: 2024. július 8. (hétfő) 8.30 óra, helyszíne: A114. díszterem (NyE, A épület, 1. emelet). 
 
A Nyíregyházi Egyetem immár második alkalommal, idén is megrendezi a Nyári Egyetem című kéthetes programját. A rendezvény a Tempus Közalapítvány támogatásával, a Stipendium Hungaricum és a Diaszpóra Felsőoktatási Ösztöndíjprogram keretében külföldi résztvevők számára kínál lehetőséget a magyar nyelv és kultúra megismerésére.
Az elmúlt évben a Nyári Egyetemnek ösztöndíjprogramok támogatásával érkezett hallgatói voltak, idén pedig már költségtérítéses résztvevők is érkeztek a Magyar nyelv és kultúra megnevezésű, kezdő, középhaladó és haladó szintű kurzusokra. 2023-ban két csoportban, középhaladó és haladó szinten folyt az oktatás, ebben az évben pedig - mivel kezdő szinten is indul csoport - három csoportban tartják oktatóink a kéthetes magyar mint idegen nyelv tanfolyamokat, amelyeket délutánonként színes kulturális programok egészítenek ki.
A Nyári Egyetem hallgatói Egyiptomból, Olaszországból, Észtországból, Belgiumból és az Egyesült Királyságból érkeztek, akik számára az egyetemi campus területén igényes felszereltségű apartmanokat, napi háromszori étkezést, és magas szakmai színvonalú, akkreditált képzést, valamint tankönyveket biztosítunk. A délutáni és esti kulturális programok keretében – amelyek között tokaji  és szatmári kirándulás, étel- és borkóstolás, skanzen- és vadaspark látogatás is szerepel – a résztvevők megismerhetik térségünk értékeit, nevezetességeit. Egy különleges meglepetés is várja kurzusok művészetkedvelő és zeneművész hallgatóit, ugyanis részt vehetnek Nyíregyháza világhírű kórusa, a Cantemus Gyermekkar próbáján, amelyet Szabó Dénes Kossuth- és Liszt-díjas díjas karnagy, a Nemzet Művésze vezet.
A Magyar nyelv és kultúra című kurzusok kis csoportokban, oldott hangulatban, korszerű oktatási módszerekkel valósulnak meg, amelyek nem nélkülözik a gamifikáció elemeit sem. A kéthetes nyelvi képzést szóbeli vizsga és írásbeli teszt zárja, a követelményeket sikerrel teljesítő hallgatók a Nyíregyházi Egyetem tanúsítványát kapják meg.
A magyar mint idegen nyelv kurzuscsoportokat, valamint a kulturális programokat a Nyíregyházi Egyetem oktatói: Nagyné dr. Schmelczer Erika PhD főiskolai tanár, Végsheőné Cseh Erzsébet nyelvtanár, valamint Dr. Kiss Kálmán PhD főiskolai tanár vezetik.
A Nyári Egyetem képzésének kereteit a Nyíregyházi Egyetem Felnőttképzési Irodája biztosítja, és a teljes program szervezésében, lebonyolításában a Felnőttképzési Iroda munkatársai működnek közre.