Oklevélátadó volt az egyetemen

A Nyíregyházi Egyetemen 2022. július 2-án 11:00 órától a „B” épület Kodály termében az Oklevélátadó Ünnepi Szenátusi ülést. A 679 sikeresen záróvizsgázott egyetemi hallgatóból a visszajelzések alapján közel háromszáz végzős vette át személyesen oklevelét a szombati ünnepségen. A programon a hagyományokhoz híven záródokumentumot vehettek át az egyetemen tanuló, az Angol nyelvű előkészítő programot elvégzett nemzetközi hallgatók is. A Stipendium Hungaricum programban 1 fő angolai hallgató tett sikeres záróvizsgát a magyar nyelvű gépészmérnöki alapképzési szakon, oklevelét ezen az ünnepségen vette át. Az eseményen továbbá 27 egyetemi oktató, dolgozó, hallgató kapott elismerő oklevelet, kitüntetést.

 

„Rendkívüli nap részesei lehetünk ma. Jelenléti formában vagyunk itt, és ünnepeljük Önöket!” – szólt a végzős egyetemistákhoz Körei László, a Mentálhigiénés és Esélyegyenlőségi Központ központvezetője szombaton a Nyíregyházi Egyetem Kodály Zoltán Kulturális Centrumában, ahol a Kossuth-díjas írótól, Szabó Magdától idézett: „A világ olyan gyönyörű, hogy egyre nagyobb felelősség embernek lenni”. A köszöntöttek között volt Pedro José Filipe, Angola magyarországi nagykövete, aki visszatérő vendégnek számít a campuson. Kiderült, jelenleg 17 nemzet hallgatója tanul a Nyíregyházi Egyetemen, egyebek mellett a Kongói Demokratikus Köztársasággal, Zambiával, Namíbiával és az Atlanti-óceánnal határos Angolát is többen képviselik.  – Intézményünk életében az a legnagyobb ünnep, amikor a végzősök a diplomájukat megkapják. Az első egyetemi diploma a munka világában a siker egyik eszköze. A munka szeretete társulhat a szorgalommal, a kitartással és a további képzés igényével. A Nyíregyházi Egyetem mindig visszavárja Önöket! – szólt a végzősökhöz Vassné prof. dr. Figula Erika, aki 2017-től tölti be a rektori pozíciót. Dr. Mészáros Józsefet tavaly tavasszal nevezték ki a Nyíregyházi Egyetemért Alapítvány kuratóriumi elnökének. Augusztus elsejétől lett az intézmény fenntartója az alapítvány, tehát ez az első modellváltás utáni diplomaosztó. – Köszönet illeti a szülőket, az erőfeszítéseik eredménye ez a mostani ünnepség. Terjesszék az intézményünk jó hírét a családban, a környezetükben! Az a cél, hogy egyre többen ismerjék meg a színvonalas képzéseinket – mondta felszólalásában dr. Mészáros József  

 

 

Dr. János István általános rektorhelyettes beszédében kitért arra, hogy a 2021/2022-es tanévben reagálniuk kellett a koronavírus-járvány újabb hullámára és az orosz-ukrán konfliktusra, a háborús menekültek elhelyezésére, befogadására. Az első helyen 1428 diák jelölte meg a Nyíregyházi Egyetem valamelyik képzését, összesen pedig 4401-en jelentkeztek.  Az első helyes jelentkezők száma 13,6 százalékkal nőtt a tavalyi évhez képest. Országos viszonylatban a csökkenés a jellemző, tehát a beiskolázási kampányuk sikeresnek bizonyult. A következő tanévben a távoktatás is megjelenik a képzési portfóliójukban. Kiemelt stratégiai cél a tanárképzés megújítása és megerősítése az egyetemen. Az értékteremtés tetten érhető a szellemi atmoszférájukban: kollégák vehették át a kitüntetéseiket Vassné prof. dr. Figula Erikától és Halkóné dr. Rudolf Éva kancellártól, majd a végzős hallgatókat szólították, akik büszkén fogták a kezükbe a diplomájukat.

 

Az alsóbb éves hallgatók nevében Szónok Anna első éves ének-zene, népzene és népi kultúra szakos hallgató búcsúzott, a végzős hallgatók nevében Gebri Petra, angol nyelv és kultúra tanára-magyartanár szakos hallgató mondott beszédet. 

 

Az eseményen 27 egyetemi oktató, dolgozó, hallgató kapott elismerő oklevelet, kitüntetést. Az Egyetem Tiszteletbeli Polgára kitüntetést Balogh Ágnes, a Gazdálkodástudományi Intézet óraadó oktatója, Barna Sándor, a Műszaki és Agrártudományi Intézet óraadó oktatója, Dr. Csürke Ildikó, az Alkalmazott Humántudományok Intézete óraadó oktatója, Dr. Papp Csaba, a Gazdálkodástudományi Intézet óraadó oktatója és Dr. Papcsák Ferenc  a Gazdálkodástudományi Intézet óraadó oktatója. 

A Nyíregyházi Egyetemért Érdemérem ezüst fokozatát vehette át Nagyné dr. Schmelczer Erika, főiskolai tanár, a Nyelv- és Irodalomtudományi Intézet oktatója. Mesteroktató elismerésben részesült Koszta Györgyné, az Alkalmazott Humántudományok Intézete óraadója. 

 

Akadémiai Dolgozói Minőségi Díj "Az év leginnovatívabb oktatója-kutatója" kitüntetést kapott: Dr. Kiss Ferenc, főiskolai tanár (Környezettudományi Intézet) és Dr. Vályi Sándor egyetemi docens (Matematika és Informatika Intézet). Közalkalmazotti Dolgozói Minőségi Díj "Az év leginnovatívabb dolgozója" elismerésben részesült Nagyné Budaházi Erika ügyvivő szakértő (Bessenyei György Pedagógusképző Központ) és Oláh Róbert gazdasági ügyintéző (Gazdasági Igazgatóság, Gazdasági Iroda). Hallgatói Tehetség díjat kapott Kavasánszki Orsolya 3. évfolyamos szociálpedagógia szakos hallgató. Mező András-díjat vehetett át Pelbárt Enikő V. évfolyam magyar-rajz és vizuáliskultúra-tanár szakos hallgató. Margócsy József-díjban idén Gebri Petra V. évfolyam magyar-angol nyelv és kultúra tanár szakos hallgató részesült. Rektori dicséretet kapott: Bodáné Kiss Edit előadó (Hallgatói Szolgáltató Központ), Dr. Falucskai János főiskolai docens (Matematika és Informatika Intézet), Kozmáné Petrilla Gréta mesteroktató (Gazdálkodástudományi Intézet), Molnár Rita igazgatási ügyintéző (személyi segítő) (Mentálhigiénés és Esélyegyenlőségi Központ), Tasnádiné Vida Zsuzsa igazgatási ügyintéző (Hallgatói Szolgáltató Központ) és Vargáné dr. Bosnyák Ildikó főiskolai tanár (Gazdálkodástudományi Intézet).

A Nyíregyházi Egyetem Kiváló Oktatója kitüntetésben részesült Dr. Blahota István főiskolai tanár (Matematika és Informatika Intézet), Kissné dr. Rusvai Julianna főiskolai tanár (Óvó- és Tanítóképző Intézet) és Dr. Márton Sára főiskolai tanár (Alkalmazott Humántudományok Intézete).

Kancellári dicséret vehetett át Bán Tiborné gazdasági ügyintéző, csoportvezető (Gazdasági Igazgatóság, Gazdasági Iroda), Dr. Bordé Katalin könyvtárigazgató (Központi Könyvtár), Farkas Tibor műszaki szolgáltató, sofőr (Gazdasági Igazgatóság, Vagyongazdálkodási Iroda), Gergelyné dr. Drabik Beáta ügyvivő szakértő (Gazdasági Igazgatóság, Vagyongazdálkodási Iroda) és Solcz-Antal Mária igazgatási ügyintéző (Igazgatási és Humánpolitikai Központ).

A Nyíregyházi Egyetem Hallgatói Önkormányzati Testület által Pro Discipulis Acadaemiae kitüntetést kapott a Nyíregyházi Egyetem Hallgatóiért végzett több éves, kivételes és áldozatos munkájának elismeréseként Kovács Karolina, korábbi HÖT elnök, képalkotás szakos hallgató. Az elismerést Barnai Viktor HÖT elnök adta át.

A felsőoktatási Dolgozók Szakszervezetének kitüntetése átadása következik. 

Az FDSZ Elnöksége köszönetét fejezi ki az FDSZ Nyíregyházi Egyetem Intézményi Szervezetében végzett több éves lelkiismeretes és önzetlen munkájáéért  

Szikoráné Rendes Marianna kolléganő részére a felsőoktatási Dolgozók Szakszervezetének kitüntetését Dr. Dráviczki Sándort, a Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezetének elnökét, a Nyíregyházi Egyetem Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezetének titkára adta át.