Őshonos- és tájfajták, ökotermékek, egészséges táplálkozás, vidékfejlesztés, és a 21. század mezőgazdasági stratégája címmel rendeztek három napos konferenciát a Nyíregyházi Egyetemen. A cél, hogy az ökológiai gazdálkodással egészséges élelmiszerek kerüljenek a fogyasztók asztalára.
Az esemény megnyitóján dr. Onder Csaba, a Nyíregyházi Egyetem rektora kiemelte, hogy a fontos, hogy a konferencián új szakmai kapcsolatok szülessenek, az új kutatási eredmények mihamarabb eljussanak a termelőkhöz, ezzel is javítva a technológiai feltételeket. A felsőoktatási intézmény infrastruktúrája, kutatási tevékenysége a korábbi években és most is erősíti ezt a célkitűzést.
Román István agrárszakképzésért felelős helyettes államtitkár köszöntőjében mottóként megfogalmazta, hogy a szakpolitika és a szakma célja is az kell, legyen, hogy „minél több család asztalára kerülhessen egészséges, biztonságos, jó minőségű, hazai termelt élelmiszer”
Máté János, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara képviseletében kiemelte a táj- és ökogazdálkodás szerepét, amiben a megyének nagy hagyományai vannak, melyre építeni kell a gazdáknak. A legfontosabb feladatnak a termelők széleskörű tájékoztatását tekintette, így a konferencia eredményeit is a kamara munkatársai segítségével szeretnék a gazdák felé eljuttatni, munkájukat segíteni.
Dr. Kovács Zoltán, a Műszaki és Agrártudományi Intézet megbízott intézetigazgatója elmondta, az egészséges élelmiszerhez való jog mindenkit megillett, ezért ezek alapanyagát úgy kell megtermelni, hogy az biológiai vagy ökológiai alapokra helyeződjön. Köszöntőjében kiemelte, hogy az új kihívásokra új válaszokat keresve rendezték meg a konferenciát, melyen a résztvevő szakemberek egymás kutatási eredményeit, álláspontjait is megismerhették, és szakmai fórumokon, gyakorlati bemutatókon vehettek részt. Az egyetem és a Műszaki és Agrártudományi Intézet által elindított duális képzések célja is az, hogy a hallgatók az elméleti tudást a gyakorlatban is alkalmazni tudják, vállalkozók, szakmai szervezetek bevonásával mihamarabb gyakorlati ismeretekre, tapasztalatra tehessenek szert.
A tájfajták rezisztenciájuk és kiemelkedő beltartalmuk révén az ökológiai gazdálkodás fejlesztésének fontos pillérei. Az ökológiai gazdálkodás pedig egyrészről a mai vidék gazdasági, társadalmi fejlődésének fontos eszköze, másrészt, mint egészséges, preventív hatású táplálék kibocsájtója, a XXI. század népegészségügyének megkerülhetetlen tényezője. – hangzott el az esemény megnyitóján.
A nyíregyházi konferencia előadásain szó esett a különböző kultúrnövények és gyümölcsök termesztéséről, a termények és élelmiszerek útjáról az értékesítésig. Mindezekkel rámutattak a vidékfejlesztés, az ökotermesztés és az egészségügy megkerülhetetlen kapcsolódási pontjaira is.
Az esemény összegezve a szervezők elmondták sikeres konferenciát rendeztek, myel lehetőséget nyújtott a tájfajta-, őshonos magyar állatfajta kutatás és az ökológiai gazdálkodás igényeinek összehangolására, másrészt az egészségmegőrzést szolgáló funkcionális-, bio- és terápiás élelmiszerek fejlesztésére irányuló szakmai-, tudományos ismeretek bemutatására. Ezzel a vidékfejlesztés, az ökotermesztés és az egészségügy megkerülhetetlen kapcsolódási pontjaira világított rá.