![]() |
Nyíregyházi Egyetem |
Összefoglaló
Az alma tárolásának alapvető célja a gyümölcs fogyasztási idényének meghosszabbítása. A tárolás körülményeinek, a tárolás technológiájának biztosítania kell a gyümölcs élettani folyamatainak (légzés, enzimatikus tevékenység) minimalizálását, biztosítania kell a termés húskeménységének állandóságát, meg kell akadályoznia az alma apadását, a benne lévő sav-, íz- és illatanyag-tartalom csökkenését. Mindezt elsősorban az alma lehűtésével érhetjük el. A hagyományos, normál légterű hűtőtárolókban azonban így is elég nagy lehet a tárolási veszteség, és gyakran kifogásolható a minőség is. Az almatermés sajátos mikroanatómiai jellemzőkkel rendelkezik, amelyek a termés eltarthatóságát biztosítják. A termés borító epidermiszsejtjeinek, az epidermiszt borító kutikulának vastagsága, az epidermiszréteget áttörő lenticellák egységnyi területre eső száma, „nyitott” estleg „zárt” volta, az egységnyi felületre eső sztómák, „mikrorepedések” mennyisége, az epidermisz rétege alatt elhelyezkedő hipoderma sejtsorainak száma, vastagsága nagymértékben befolyásolhatja az alma eltarthatóságát. Az almatermés fajtánként eltérő mikroanatómiai paraméterei alátámaszthatják és értelmezhetőbbé tehetik azon megállapításokat, hogy az egyes almafajták tárolásra vonatkozó technológiai igénye eltérő. A fentiek alapján vizsgálatunk célja az összefüggések keresése az egyes almafajták tárolhatósága és az almahéj mikroszerkezete között volt. Vizsgálataink során hat almafajta (Florina, Idared, Golden, Topaz, Jonagored, Remo) héja jellemző mikroanatómiai paramétereinek vizsgálatát végeztük el, vetettük össze a kapott mért eredményeket az ezen almafajták tárolhatóságára vonatkozó ismeretekkel.
Kulcsszavak: almahéj, miroanatómia, epidermisz, kutikula, hipoderma, tárolhatóság
ABSTRACT
The basic purpose of apple storage is to extend the consumption season of the fruit. The storage conditions and the storage technology must ensure the minimization of the fruit’s physiological processes (respiration, enzymatic activity), ensure the constancy of the hardness of the fruit's flesh, prevent the apple from shrinking, and the reduction of its acid, flavor, and aroma content. All of this can be achieved primarily by cooling the apple. However, the storage loss in traditional, normal-air refrigerated storage can still be quite high, and the quality is often objectionable. The apple fruit (pomum) has specific microanatomical characteristics that ensure the product’s shelf life. The thickness of the epidermal layer covering the fruit, the cuticle covering the epidermis, the number of lenticels breaking through the epidermis layer per unit area, whether they are ”open” or ”closed”, the number of stomata and ”microcracks” per unit area, the number of cell rows of the hypodermis located under the epidermis layer, its thickness can greatly affect the shelf life of the apple. The different microanatomical parameters of the apple fruit (pomum) per cultivar can support and make more interpretable the findings that the technological requirements of each apple cultivar for storage are different. Based on the above, the purpose of our study was to find correlations between the storability of each apple cultivar and the microstructure of the apple peel. In the course of our research, we examined the characteristic microanatomical parameters of the peel of six apple cultivars (Florina, Idared, Golden, Topaz, Jonagored, Remo), and compared the obtained measured results with the knowledge about the storability of these apple varieties.
FELHASZNÁLT SZAKIRODALOM
Apáti F. (2010): Az almaágazat helyzete és kilátásai az üzemgazdasági adatok tükrében. Agrofórum, 21 (33):44-46.
Babos K., Sass P., Mohacsy P. (1984): Relationship between the peel structure and storabi-lity of apples. Acta Agronomica Academiae Scientiarum-Hungaricae, 33: 41-50
Belding, R. D., Blankenship, S. M., Young, E., Leidy, R. B. (1998): Composition and variability of epicuticular waxes in apple cultivars. Journal of the American Society for Horticultural Science 123: 348-356. https://doi.org/10.21273/JASHS.123.3.348
Faust, M., Shear, C. B. (1972): Fine structure of the fruit surface of three apple cultivars. Jour-
nal of the American Society for Horticultural Science 97:
351-355. https://doi.org/10.21273/JASHS.97.3.351
Ghafir, S., Gadalla, S.O., Murajei, B. N., El-Nady, M. F. (2009): Physiological and anatomical comparison between four different apple cultivars under cold-storage conditions. African Journal of Plant Science 3: 133-138.
Gonda I. (2004): Almaültetvények művelési rendszereinek és koronaformáinak fejlődése hazánkban. Metszés és metszést kiegészítő eljárások. In: Gyümölcsök termesztése. (szerk.: Papp J.) 56-62.
Gonda I., Apáti F. (2013): Versenyképes almatermesztés. Szaktudás Kiadó Ház Zrt. Buda-pest. 317.
Gonda I., Vaszily B. (2014): Gyümölcstermesztés. Debreceni Egyetemi Kiadó. Debrecen.
Harsányi G., Nyéki J., Soltész M., Gonda I., Szabó Z. (2005): Az almatermesztés jövője az Észak-alföldi Régióban. Agrártudományi Közlemények. 2005/17: 35-38. https://doi.org/10.34101/actaagrar/17/3268
Homutová, I. (2005): Změny anatomické stavby exokarpu plodu u vybraných odrůd jabloní. In: Zima, M., Boleček
P., Omelka R. (eds.), 4. biologické dni - Progres v biologii, 8.-9. 9. 2005. Nitra, UKF: 214215.
Homutová, I., Blažek, J. (2006): Differences in fruit skin thickness between selected apple (Malus domestica Borkh.) cultivars assessed by histological and sensory methods. Hort. Sci. (Prague), 33, 2006 (3): 108-113. https://doi.org/10.17221/3747-HORTSCI
Höhn E. (1990): Quality of apples. Acta Horticulturae 285:111-118. https://doi.org/10.17660/ActaHortic.1990.285.15
Knuth, D., Stösser, R. (1987): Vergleich der Sonnen- und Schattenseite von Apfelfrüchten. I. Kutikula, Epidermiszell größe und Oberflächeenwachse. Gartenbauwissenschaft, 52: 4957.
Konarska, A. (2014): Morphological, histological and ultrastructural changes in fruit epidermis of apple Malus domestica cv. Ligol (Rosaceae) at fruit set, maturity and storage. ACTA BIOLOGICA CRACOVIENSIA Series Botanica 56/2: 35-48. https://doi.org/10.2478/abcsb-2014-0019
Kumachova, T. H. (2003): Nekatoryje osobennosti ana tomii plodov Malus domestica (Rosaceae) v zavisimosti ot vysoty kuľtivirovanija v gorach. Botaničeskij žurnal, 88: 75-84.
Link S.O., Drake S.R., Thiede M., E. (2004): Prediction of apple firmness from mass loss and shrinkage. Journal of Food Quality 27: 13-26.
https://doi.org/10.1111/j.17454557.2004.tb00634.x
Maguire, K. M., Lang, A., Banks, N. H., Hall, A., Hopcroft, D., Benneti, R. (1999): Relationship between water vapour permeance of apples and micro-cracking of the cuticle. Postharvest Biology and Technology 17: 89-96. https://doi.org/10.1016/S09255214(99)00046-0
Miller, R. H. (1984): The multiple epidermis-cuticle complex of Medlar fruit Mespilus germanica L. (Rosaceae). Annals of Botany 53: 779-792.
https://doi.org/10.1093/oxfordjournals.aob.a086748
Pethő F. (1984): Alma. Mezőgazdasági Kiadó. Budapest.
Racskó, J. (2005): Effect of different storage methods on apple (Malus domestica Borkh.) fruit quality. International Conference on Biological and Pro-ecological Methods for Control of Diseases in Orchards and Small Fruit Plantations. Skierniewice, Poland. 29-31 August
2005. Abstracts, 56. https://doi.org/10.34101/actaagrar/24/3221
Racskó J., Szabó Zs. (2004): A hűtőtárolás hatása a gyümölcsök minőségére.
Ro-Na, B., Ki-Woo, K., Tae-Choon, K., Seung-Koo, L. (2006): Anatomical Observations of Anthocyanin Rich Cells in Apple Skins. HORTSCIENCE 41(3):733-736. https://doi.org/10.21273/HORTSCI.41.3.733
Roy, S., Conway, W. S., Watada, A. E., Sams, C.E., Erbe, E.F., Wergin, W. P. (1994): Heat treatment affects epicuticular wax structure and postharvest calcium uptake in "Golden
Delicious" apples. HortScience 29: 1056-1058. https://doi.org/10.21273/HORTSCI.29.9.1056
Sass P. (1986): Gyümölcstárolás. Mezőgazdasági Kiadó. Budapest.
Sass P. (1997): Szüret, tárolás és értékesítés. In: Integrált gyümölcstermesztés, szerk.: Soltész M.
Simon, L., Makádi, M., Uri, Zs., Vigh, Sz., Irinyiné Oláh, K., Vincze, Gy., Tóth, Cs. (2022): Phytoextraction of toxic elements and chlorophyll fluorescence in the leaves of energy willow (Salix sp.), treated with wastewater solids and wood ash. Agrokémia és Talajtan
(Agrochemistry and Soil Science) 71(1): 77-99. https://doi.org/10.1556/0088.2022.00122 Szabó Zs., Racskó J. (2004): Gyümölcsök tárolása. Agrárágazat. 5(2): 32.
Tóth Cs. (2021): Fahamu granulátum hatása a Sinapis alba és a Vicia villosa szárának szö-veti felépítésére In: Tóth, Csilla (szerk.) Őshonos- és tájfajták - Ökotermékek - Egészsé-ges táplálkozás - Vidékfejlesztés Minőségi élelmiszerek - Egészséges környezet - Fenn-tartható vidéki gazdálkodás: Az agrártudományok és a vidékfejlesztés kihívásai a XXI. században, Nyíregyháza, Magyarország: Nyíregyházi Egyetem Műszaki és Agrártudo-mányi Intézet. pp. 167-177. (ISBN 978-615-5545-69-6).
Tóth Cs., Irinyiné-Oláh K., Simon L. (2022): The effect of sewage sediment containing toxic elements on the microanatomy of the leaf of Sorghum species. In: Páy, Gábor László (ed.) International Multidisciplinary Conference, 14th Edition. Nyíregyháza, Hungary: University of Nyíregyháza. 124-133.
Tóth M. (2006): Az alma fajtahasználat változásának a tendenciái. In: Gonda I. (szerk.). Mi lesz veled magyar alma? Debreceni Egyetem Szaktanácsadási füzetek. Debrecen. 41-48.
Veraverbake, E. A., Lammertyn, J., Saevels, S., Nicolai, B. M. (2001): Changes in chemical wax composition of three different apple (Malus domestica Borkh.) cultivars during storage. Postharvest Biology and Technology 23: 197-208. https://doi.org/10.1016/S09255214(01)00128-4
Veraverbake, E. A., Verboven, P., Van Oostveldt, P., Nicolai, B. M. (2003a.): Prediction of moisture loss across the cuticle of apple (Malus sylvestris subsp. mitis (Wallr.)) during storage: part 1. Model development and determination of diffusion coefficients. Posthar-vest Biology and Technology 30: 75-88. https://doi.org/10.1016/S0925-5214(03)00083-8
Veraverbake, E. A., Verboven, P., Van Oostveldt, P., Nicolai, B. M. (2003b.): Prediction of moisture loss across the cuticle of apple (Malus sylvestris subsp. mitis [Wallr.]) during storage: part 2. Model simulations and practical applications. Postharvest Biology and Technology 30: 89-97. https://doi.org/10.1016/S0925-5214(03)00082-6
