Tájékoztató

Hálózati azonosító és eduID

Az Egyetem polgárai az intézmény által nyújtott informatikai szolgáltatásokat hálózati azonosítóval vehetik igénybe. Ezt az azonosítót eduID néven is emlegetjük, bár az eduID fogalma egy kicsit mást takar, de szorosan kapcsolódik a hálózati azonosítóhoz. Míg a hálózati azonosító az egyetemen belüli azonosítást tesz lehetővé, addig az eduID segítségével a globális kutatói hálózat szolgáltatásait lehet igénybe venni saját intézményi azonosítónk használatával.

Hálózati azonosítóhoz többféleképpen lehet hozzájutni. Hallgatók a neptun kódjuk segítségével regisztrálhatnak maguknak azonosítót (hp.nye.hu oldalon). Ez az első és legfontosabb lépés, mielőtt az egyetem informatikai rendszereit használni kezdenék.

Eduroam wifi

Az eduroam (education roaming) a kutatói hálózatok egy világméretű hálózat elérési szolgáltatása. A szolgáltatás a világ bármely pontján képessé teszi eszközeinket az eduroam wifi hálózathoz való csatlakozásra. Ehhez nem kell más, csak a saját intézményi azonosítónk (eduID) és jelszavunk. Egyedül arra kell figyelni, hogy mivel ez egy globális szolgáltatás, ezért a bejelentkezéskor a felhasználó nevet úgy kell megadni, hogy az az intézményt is azonosítsa. Ez a gyakorlatban úgy történik, hogy az egyetemen használatos hálózati azonosító mögé teszünk egy @nyf.hu végződést (tehát ha az azonosítónk teszt.elek, akkor az eduroam bejelentkezési név teszt.elek@nyf.hu lesz (ami úgy néz ki, mint egy email cím, de valójában nem az)).