Élelmiszer-ipari kutatások a Nyíregyházi Fõiskola Tudásközpontjában

A Nyíregyházi Fõiskola missziójának tekinti a régió élelmiszeriparának fejlesztését. Ezt a célt szolgálja a nem rég alapított Food-Energ Regionális Tudásközpont.

Az Észak-alföldi Régióban jelentõs mezõgazdasági termelés folyik, miközben a termények feldolgozása területén átrendezõdtek a gyártási kapacitások. A szakértõk egybehangzó véleménye alapján az élelmiszer-ipari fejlesztésekre kell koncentrálni annak érdekében, hogy magas hozzáadott értékû élelmiszertermékeket tudjanak elõállítani. E tekintetben fontosak a technológiai fejlesztések, azonban meghatározó jelentõségû az élelmiszer-ipari nyersanyagok minõsége és az új élelmiszertípusok kifejlesztése. A Nyíregyházi Fõiskola missziójának tekinti a régió élelmiszeriparának fejlesztését.

Ezt a célt szolgálja a Mûszaki és Mezõgazdasági Kar, a Természettudományi Kar, illetve az Agrár és Molekulárís Kutató Intézet által alapított Food-Energ Regionális Tudásközpont. A fõiskola párbeszédet kezdeményezett és folytat a régió gazdasági szereplõivel az innovációs igények feltérképezése és megvalósítása érdekében. Számos partnercéggel eredményesen kooperálnak.

A tudásközpont célja

A Food-Energ Regionális Tudásközpont tevékenységének célja új funkcionális élelmiszerek kifejlesztése. A funkcionális élelmiszerek olyan természetes eredetû bioaktív hatóanyagokat tartalmaznak, amelyek jótékony hatást gyakorolnak az ember egészségi állapotára. fontos szerepük lehet a prevencióban és/vagy bizonyos betegségek tüneteinek enyhítésében, esetleg megszüntetésén.

Elsõként indítottak el egy olyan kutatási programot, amelynek során meghatározzuk az Észak-alföldi Régióban termesztett haszonnövények, gyümölcsök, és gyógynövények beltartalmí értékeit és közöttük az antioxidáns jellegû bioaktív hatóanyagokat.

Az eredmények igencsak érdekesek: egyértelmû bizonyítást nyert, hogy számos hazai növényfajta beltartalmi értékei, azaz egészségmegõrzõ bioaktív hatóanyagai (mennyiségi és minõségi értelemben) egyedinek tekinthetõk. Vizsgáljuk e bioaktív hatóanyagok kinyerési technológiáit, biológiai hatásmechanizmusát és felhasználási lehetõségeit.

Kihasználva a régiónkban termesztett növények egyedien sajátos bioaktív összetételét, olyan funkcionális élelmiszerek kifejlesztésén dolgozunk. amelyeknek piaci versenyképességét éppen a felhasznált minõségi nyersanyag és a korszerû gyártástechnológia szavatolja.

Csökkenthetõ a daganatos betegségek elõfordulása

A Magyarországon példaértékû munka eredményeképpen elkészült adatbázis az alapanyagok és a termékek beltartalmi jellemzõit, az élettani szempontból fontos bioaktív anyagokat és azok mennyiségét illetõen ad részletes tájékoztatást.

A funkcionális élelmiszer-kutatások kapcsán figyelmet fordítanak az élelmiszer-ipari melléktermékekbõl (pl. almahéj, korpa, napraforgó, lenmag, tökmag) kinyerhetõ antioxidáns hatású kivonatok elõállítására. Vizsgálják, miként változik a kifejlesztett élelmiszertermékek összetétele, fizikai, élettani és higiéniai. illetve minõség-megõrzési paraméterei a fentiekben említett kivonatok adagolása kapcsán, példa erre az Abo Mill Zrt. által gyártott lisztek adalékolása. A különbözõ összetételû funkcionális lisztek táplálkozási célú felhasználása a világ több országában (pl. Finnország) általános gyakorlat, és fontos részét képezi az illetõ ország egészségmegõrzõ nemzeti programjának. Antioxidáns kivonatokkal, korpákkal, prebiotikumokkal kiegészített keverékekkel elõnyösen lehet befolyásolni a rost-, fehérje/szénhidrát- és fémiontartalmat, azaz összességében a tápértéken túl új funkcionális jelleget lehet adni a lisztkeverékeknek, amelyek szignifikánsan csökkenthetik az egyes daganatos betegségek elõfordulását.

A Nyíregyházi Fõiskola és partnerei által folytatott élelmiszer-ipari kutatások bár kezdeti szakaszban vannak, rendkívül ígéretesek. Ugyanakkor az egyes partnercégekkel folytatott k+f tevékenységeket össze lehet kapcsolni, és ilyenformán élelmiszer-ipari klasztert kialakítani, ezzel is növelve a régió élelmiszer-ipari innovációját...

- Máthé Endre - Dinya Zoltán -
Forrás: Kelet-Magyarország