Elõadás a kiváló matematikus emlékére

Gyöngyszemek az „unalmas” kalkulusból a címe annak az elõadásnak, amelyet a 2005-ben elhunyt dr. Varecza Árpád emlékére rendeznek a Nyíregyházi Fõiskolán. Az eszmecserén az emlékezés mellett szeretnék az érdeklõdõk figyelmét arra is felhívni, hogy az „unalmas” matematikai elméletnek is lehetnek „érdekes” következményei.

A Nyíregyházi Fõiskola Matematika és Informatika Intézete, valamint a Bolyai János Matematikai Társulat (BJMT) Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei tagozata az intézet alapító igazgatója, a BJMT megyei tagozatának egykori elnöke, dr. Varecza Árpád  emlékére rendezendõ emlékelõadást az idén dr. Totik Vilmos egyetemi tanár tartja.  Elõadsának címe: Gyöngyszemek az „unalmas” kalkulusból.

Az elõadó szerint kevés annyira hatékony elmélet született az emberiség történetében, mint a matematikai analízis. Ugyanakkor az elemi analízist - sorozatok-sorok, differenciál- és integrálszámítás - a diákok gyakran száraznak találják. Ebben az elõadásban arra próbál rámutatni, hogy ennek az „unalmas” elméletnek is lehetnek „érdekes” következményei.

Az eseményt 2006. november 3-án 14 órától a Nyíregyházi Fõiskola A épület 114-es termében tartják, ami elõtt, 13 órakor a Nyíregyházi Köztemetõben rövid megemlékezést tartanak és megkoszorúzzák Varecza Árpád sírját.