Interaktív felsõoktatási rangsor az OFIK honlapján

Hol piacképesebb a diploma? Hol érzik jobban magukat a hallgatók?
Melyik egyetemen, fõiskolán alacsonyabb a ponthatár? A jelentkezési sorrend összeállításakor számos szempontot érdemes lehet mérlegelni. A Felvi.hu egyedülálló, interaktív szolgáltatása éppen ebben nyújt segítséget:
összemérhetõvé teszi 120 egyetemi, fõiskolai kar intézményi adatait, hallgatói véleményeit.
Szimulációs játékának is felfogható a Felvi.hu interaktív rangsor-generátora. Az egyetemek és fõiskolák tetszés szerint rendezhetõk sorba, méghozzá a honlap látogatója által kiválasztott több tucatnyi szempont alapján. Ezen felül lehetõség nyílik a felvételi statisztikák,  hallgatók véleménye, tudományos eredmények és egyéb intézményi adatok
alapján is lekérdezni az egyetemi vagy fõiskolai karokra vonatkozó adatsorokat. Így részletes rangsor állítható fel egy képzési terület intézményei, vagy az egyes karok között.

Ha például valaki csak azt döntötte el, hogy gazdasági fõiskolára akar  jelentkezni, lehetõsége van a kiválasztott intézményeket sorrendbe állítani.
 Ez - többek között - megtehetõ a hallgatók véleménye alapján kialakított  presztízs-rangsorok szerint is. Annak is utána lehet nézni, hogy melyik  fõiskolán volt a legtöbb olyan hallgató, aki - ha újra felvételizne -  ugyanazt a gazdasági fõiskolát választaná.

Miben más a Felvi.hu rangsora?

A felsõoktatással kapcsolatban érezhetõ "információs éhséget" sokan  felismerték, és egyre-másra jelennek különbözõ jellegû egyetemi és fõiskolai  rangsorok. Van, ahol a készítõk a ponthatárok és a bejutási arányok alapján alakították ki sorrendeket, másutt a képzés tartalmi elemeit vizsgálják, és  akad olyan lista is, ahol összetett módon szerepelnek a különbözõ  felsõoktatási intézmények rangsorai. Ma már nemcsak a nemzetközi  szakirodalomban, hanem nálunk is igaz: ahány szempont, annyiféle rangsor  készíthetõ.

A Felvi.hu rangsora ezen kiadványok korlátait igyekszik meghaladni azáltal, hogy itt bárki a maga számára fontos intézményekkel és képzési területekkel készítheti el a rangsort, azokkal a súlyozott szempontokkal,  amelyek neki valóban a legfontosabbak.