Megnyílt a fogamzásgátlás múzeuma

Négy évnyi elõkészítõ munkát követõen megnyílt a Fogamzásgátlás Múzeuma Bécsben. A kiállítás spektruma az elsõ óvszerektõl és intimzuhanyoktól a terhességmegszakítás legális és illegális módszerein illetve eszközein át a fogamzásgátlás modern formáiig terjed.

A világon egyedülálló múzeum egyik ötletgazdája, Christian Fiala nõgyógyász elmondta, hogy nem volt egyszerû összegyûjteni a mintegy ezer kiállítási tárgyat: az örökösök legtöbbször ugyanis inkább pironkodva a szemétre hajítják a felmenõk hagyatéka között talált intimzuhanyt vagy óvszert.

Nem egy kiállítási tárgy - például a halak úszóhólyagjából készült kondom - esetében pedig improvizálniuk kellett a szervezõknek. Mivel nem tudták, hogy pontosan melyik hal úszóhólyagját használták anno, végül egy állatpreparátor sietett a segítségükre és járt utána a dolognak.

A három hónapig ható tabletta

Az antibébi-múzeumban azonban nemcsak a fogamzásgátlás egykori formáit mutatják be, hanem a modern eszközök - például a szív vagy levél formájú spirálok - mellett a jövõ lehetséges módszereit is. Így például a három hónapig ható fogamzásgátló tablettát vagy a hormoninhalátort.

Külön részleget szenteltek a terhességmegszakítás legális és illegális formáinak valamint a fogamzásgátló tabletta térhódításának. A sort végignézve egyértelmûvé válik, hogy szinte nincs is olyan eszköz vagy vegyület, amit a kétségbeesett nõk ne vetettek volna be a nem kívánt terhesség megszakítása reményében. Az egyik leghátborzongatóbb darab talán egy hét és fél centi hosszú, három milliméter vastag fapálcika, amellyel egy húszéves ugandai asszony próbálta megszakítani terhességét. Itt ugyanis - sok más országhoz hasonlóan - még ma is tilos az abortusz.

A Fogamzásgátlás és Terhességmegszakítás Múzeumát életre hívó társaság célja, hogy addig dokumentálja a szülészet és nõgyógyászat e fejezetét, amíg élnek a tanúi és hozzáférhetõk az egyes korszakok eszközei.

- b -