KÖZÉPISKOLÁSOK VII. ÉNEK-ZENEI, NÉPZENEI VERSENYÉNEK EREDMÉNYHIRDETÉSE

 

 

A Nyíregyházi Egyetem Zenei Intézete 2024. február 3-án tartotta a középiskolásoknak meghirdetett országos versenye döntőjét.

Kategóriánként 3 fős zsűri rangsorolta a versenyzők előadásait, a kiírás szerint I., II., és III. helyezést megítélve.

Ének-zene kategóriában a versenyzők népdalénekléssel és zenetörténeti előadással készültek a döntőre. A zenetörténeti bemutató során hangversenyplakátot, posztert, zeneszerzői életművekről szóló prezentációt mutattak be, de voltak, akik konkrét zeneműveket ismertettek, mindezt énekszóval, zongorajátékkal zenehallgatással kísérve.

 

 

A verseny helyezettjei Ének-zene kategóriában:

I.         Rónaszéki Fanni Csenge, Nyíregyházi Kossuth Lajos Evangélikus Gimnázium

II.        Domut Adrián, Nyíregyházi Művészeti Szakgimnázium

III.      Sütő Boglárka, Nyíregyházi Vasvári Pál Gimnázium

 

Népzene kategóriában népi hangszerrel és népdalénekléssel lehetett pályázni. Népi hangszer esetén két, különböző dialektusterületről származó összeállítás bemutatása volt a feladat, népi ének esetén pedig két népdalcsokor előadása, kötelezően megadott anyagból és szabadon válogatva. A kötelező népdalokat a 110 éve született Vargyas Lajos gyűjtéséből származó dallamokból kellett megszerkeszteni. Az első forduló és a döntő anyaga a kategóriában azonos volt.

 

A verseny helyezettjei Népzene kategóriában:

I.         Biró Attila, Nyíregyházi Művészeti Szakgimnázium

II.        Beidek Borka, Nyíregyházi Művészeti Szakgimnázium

III.      Majoros Ditta, Budapesti Bartók Béla Zeneművészeti és Hangszerképző Gyakorló Szakgimnázium

 

A Nyíregyházi Egyetem és a Cantemus Kórus különdíjakat, továbbá a Nyíregyházi Egyetem Zenei Intézete ének-zene és/vagy népzene- és népikultúra-tanár osztatlan tanári szakra történő felvételi jelentkezés esetén, a kategóriának megfelelő részpontszám(ok) beszámításával mentességet ajánlott fel a gyakorlati vizsga megfelelő ismeretköreinek teljesítése alól.  A zsűri által kiemelt további produkciók pedig meghívást kaptak a 2024. évi Kutatók éjszakája program intézeti műsorába.

A Kutatók éjszakája különdíjasai: Rónaszéki Fanni Csenge (Nyíregyházi Kossuth Lajos Evangélikus Gimnázium), Dzjapko Rebeka, Szabó Dorka (Nyíregyházi Művészeti Szakgimnázium), Kolozsi László Sándor (Debreceni Csokonai Vitéz Mihály Gimnázium).

A felkészítő tanárok eredményes munkájukért oklevelet vehettek át.

 

A verseny a Nemzeti Tehetség Program támogatásával, az NTP-TMV-23-0008 számú pályázat keretében valósult meg. A helyezettek tárgyi ajándékait, valamint a kottákat, szakkönyveket, koncertjegyeket a Nemzeti Tehetség Program pályázata finanszírozta.

 

Az összefoglalót készítette: Ferencziné Ács Ildikó