Ugrás a tartalomra
A kocák kondíciójának hatása szaporodásbiológiai teljesítményükre

Nyíregyházi Egyetem 
Szerzők: Forgó István – Bozó Dorina – Bakó György – Bessenyei István – Lantos Vera
Cím: A kocák kondíciójának hatása szaporodásbiológiai teljesítményükre
DOI:  https://doi.org/10.71066/AANY.2025.12.03
Megjelent: 2025

Letöltés

Összefoglaló

A sertéstenyésztés mindig is nagy jelentőséggel bírt az állattenyésztési ágazatokon belül, szerepe még mindig kiemelkedő a csökkenő létszám és termelési adatok mellett. A sertéstartást komoly kihívások elé helyezi az elmúlt időszak gazdasági helyzete, amelyben jelen gazdasági körülmények között egyre fontosabb a fajlagos hatékonysági mutatók javítása. A jelen munkánkban arra fókuszáltunk, hogy milyen összefüggés van a tenyészkocák szaporodásbiológiai mutatói – úgymint született és választott malacszám – és a kocák testkondíciója között. A nagyobb elérhető malacszaporulat a potenciálisan értékesíthető hízólétszámot befolyásolja, melyen keresztül hatással vagyunk a gazdaság teljes jövedelmezőségére. A kondíciót számos külső és belső tényező is befolyásolja, de az egyik legnagyobb befolyással a takarmányozáson keresztül lehetünk rá. A kocák kondícióját a hátszalonna-vastagság egzakt mérésén keresztül határoztuk meg. Megállapítható, hogy a vizsgált telepen és genetikai háttéren a tenyészkocák 11-12 mm-es hátszalonna-vastagságnál fialták a legtöbb malacot, majd ezt 1-2 mm-rel növelve pozitív hatást kaptunk a malacszámra. A vemhességvizsgálat és a fiaztatóba hajtás időszakában az ideális hátszalonna-vastagság 14-15 mm volt. A kocák kondíciója a vemhességük alatt nem csökkenhet. Az eredményeink alapján termelőtelepeken javasoljuk a hátszalonna-vastagság protokollszerű mérését, ez alapján a takarmányadagok módosítását az elérhető malacszám maximalizálásáért. 

Kulcsszavak: koca, kondíció, hátszalonna-vastagság, malacszám

ABSTRACT

Swine breeding had always been significant importance within the animal breeding sector; it’s role remains outstanding despite decreasing production and stock numbers. The economic situation of the past period poses serious challenges to swine farming, and in these economic conditions it is increasingly important to improve the specific efficiency indicators. In our present work we focused on the interrelation of the reproductive indicators – such as number of farrowed piglets and weaned piglets – and the body condition of the sows. The higher number of piglets affects on the higher number of fattening animals, though we effect the farm overall profitability. The body condition is influenced by many external and internal factors, but one of the biggest influences we have through feeding. The condition of sows was determined by exact measurement of the backfat thickness. It can be concluded that the breeding sows on the analyzed farm and genetic background farrowed the most piglets at a backfat thickness of 11-12 mm, and then increasing this by 1-2 mm had a positive effect on the number of piglets. During the period of pregnancy test and taking the sows to the farrowing stable, the ideal backfat thickness was 14-15 mm. The condition of sows cannot decrease during their pregnancy. Based on our results, we recommend the protocol-like measurement of backfat thickness on swine breeding farms, and based on this, the modification of feed rations in order to maximize the number of piglets. 

FELHASZNÁLT IRODALOM

Abell, C. E. - Jones, G. F. - Stalder, K. J. - Johnson, A. K. (2010): Using the genetic lag value to determine the optimal maximum parity for culling in commercial swine breeding herds. 
The     Professional     Animal     Scientist.     Volume     26.     pp.     404-411. https://doi.org/10.15232/S1080-7446(15)30622-7  
Aherne, F. X. - Foxcroft, G. R. - Pettigrew, J. E.: 1999. Nutrition of the sow. [In: Straw, B. E. et al. (eds.), Diseases of Swine (8th edition).] 1029-1043. 
Balogh, P. - Ertsey, I. - Kovács, S. (2007): Study on sow culling risks in a Large-scale pig farm. Lucrari Stiintifice Zootehnie Si Biotechnologii. Volume 40. Issue 2. pp. 235-240. 
Botaya, E. M. - Flores, A. G. - Moreno, R. B. - Sánchez, B. A. - Latorre, J. I. C. - Martínez, P. P. - Verde, P.M. (2015): A sertéstartás gyakorlata fiaztatókban II. - Szoptatás. Plaza Antonio Beltran Martínez No-1. Planta 8. 50002 Zaragoza, Spanyolország. 
Beyga, K. - Rekiel, A. (2010): The effect of the body condition of late pregnant sows on fat reserves at farrowing and weaning and on litter performance. Archives of Animal Breeding 53, 50-64. https://doi.org/10.5194/aab-53-50-2010  
Boyle, L. - Leonard, F. C. - Lynch, B. - Brophy, P. (1998): Sow culling patterns and sow welfare. Irish Veterinary Journal. Volume 51. pp. 354-357. 
Csató L. (2000): A sertések értékmérő tulajdonságai. pp. 54-83. In: Állattenyésztés 3. Ser-tés, nyúl, prémes állatok, hal. (Szerk. Horn P.) Mezőgazda Kiadó. Budapest 420. p. ISBN 963 9239 51 8 
Csörnyei Z. (1996). Az anyakocák reprodukciós teljesítményének vizsgálata egy magyar nagy fehér hússertés törzstenyészetben. II. Ifj. Tud. Fórum. Keszthely. 83-88. 
D' Allaire, S. - Stein, T. E. - Leman A. D. (1987): Culling patterns in selected Minnesota swine breeding herds. Canadian Journal of Veterinary Resesearch. Volume 51. Issue 4. pp. 506512. 
De Rensis, F. - Gherpelli, M. - Superchi, P. - Kirkwood, R. N. (2005): Relationships between backfat depth and plasma leptin during lactation and sow reproductive performance after weaning.     Animal     Reproduction     Science,     90.     95-100. https://doi.org/10.1016/j.anireprosci.2005.01.017  
Dijkhuizen, A. A. - Krabbenborg, R. M. M. - Huirne, R. B. M. (1989): Sow replacement: A comparison of farmers actual decisions and model recommendations. Livestock Production Science. Volume 23. Issue 1-2. pp. 207-218. https://doi.org/10.1016/03016226(89)90015-8  
Engblom, L. - Lundeheim, N. - Dalin, A. M. - Andersson, K. (2007): Sow removal in Swedish commercial herds. Livestock Science. Volume 106. Issue 1. pp. 76-86. https://doi.org/10.1016/j.livsci.2006.07.002  
Európai Bizottság (2009): Prospects EU interim forecasts for 2009-2010: sharp downturn in growth. Interim Forecast, January 2009. Brussels, European Commission, DG Economic and Financial Affairs. 
Győri ZS. - Balogh P. - Huzsvai L. - Novotniné D. G. (2015): Tejpótló kiegészítés hatása a fiaztatóban a malacok súlygyarapodására és a kocák hátszalonna-vastagságának változására, Agrártudományi közlemények, 2015/65, Debreceni Egyetem. 
Hoge, M. D. - Bates, R. O. (2011): Developmental factors that influence sow longevity. Jour-
nal     of     Animal     Science.     Volume     89.     Issue     4.     pp. 1238-1245. https://doi.org/10.2527/jas.2010-3175  
Horn P. (2000): Állattenyésztés 3. Sertés, nyúl, prémes állatok, hal, Mezőgazda Kiadó. Bp. 
Horn P. - Pászthy GY. - Bene Sz. - Wekerle L. (2011): Sertéstenyésztés, Kaposvári EgyetemNyugat-magyarországi Pannon Egyetem. 
Koketsu, Y. (2007): Longevity and efficiency associated with age structures of female pigs and herd management in commercial breeding herds. Journal of Animal Science. Volume 85. Issue 4. pp. 1086-1091. https://doi.org/10.2527/jas.2006-493 
Kovács J. (1985): Langlebigkeit bei Sauen und ihre Leistungen. 36th Annual Meeting of the European Ass. for Anim. Prod. 
Langhammer, M. (1985): Die Auswirkungen der mütterlichen Wurfgrössen standardisierung auf die Erstwurfleistung von Sauen. Berlin. Akad. Landwirtsch Wiss. Dissertation A. 
Le Dividich, J. - Martineau, G. P. - Madec, F. - Orgeur, P. (2003): Saving and rearing underprivileged and supernumerary piglets, and improving their health at weaning. In: 
Weaning the pig, Wageningen Academic Publishers, The Netherlands 361-383. 
Lucia, T. - Dial, G. D. - Marsh, W. E. (2000a): Lifetime reproductive and financial performance of female swine. Journal of the American Veterinary Medical Association. Volume 216. Issue 11. pp. 1802-1809. https://doi.org/10.2460/javma.2000.216.1802  
Lucia, T. - Dial, G. D. - Marsh, W. E. (2000b): Lifetime reproductive performance in female pigs having distinct reasons for removal. Livestock Production Science. 63:3. 213-222 https://doi.org/10.1016/S0301-6226(99)00142-6  
MacLean,     C.     W.     (1968):     The     thin     sow     problem.     Vet.     rec. 83:     308-316. https://doi.org/10.1136/vr.83.13.308  
Martineau, G. P. (1990): Body Building Syndromes in Sows. Proceeding of the American Associstion of Swine Practitioners. Denver Co. 345-348. 
Mészáros, G. - Pálos, J. - Ducrocq, V. - Sölkner, J. (2010): Heritability of longevity in Large White and Landrace sows using continuous time and grouped data models. Genetics Selection Evolution. Volume 42. Issue 13. pp. 13. https://doi.org/10.1186/1297-9686-42-13  
Nábrádi A. - Szűcs I. - Balogh P. (2000): A sertéshústermelés gazdasági kérdései. Mezőgazdasági Szaktudás Kiadó. Budapest. 
Novotniné D. G. (2015): Sertéstenyésztés, Szaktudás Kiadó Ház. Budapest. 
Popp J. - Potori, N. (2009): A főbb állattenyésztési ágazatok helyzete. Agrárgazdasági Tanulmányok 3. Agrárgazdasági Kutatóintézet. Budapest. 
Palkó L. (2008): Az állatok értékmérő tulajdonságai, Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Intézet. Budapest. 
Rodriguez, S. V. - Jensen, T. B. - Plá, L. M. - Kristensen, A. R. (2011): Optimal replacement policies and economic value of clinical observations in sow herds. Livestock Science. Volume 138. Issue 1-3. pp. 207-219. https://doi.org/10.1016/j.livsci.2010.12.026  
Rodriguez-Zas, S. L - Southey, B. R. - Knox, R. V. - Connor, J. F. - Lowe, J. F. - Roskamp, B.J (2003): Bioconomic evolution of sow longevity and profitability. Journal of Animal 
Science. Volume 81. Issue 12. pp. 2915-2922. https://doi.org/10.2527/2003.81122915x  
Soltész A. (2015): Doktori (PhD-) értekezés: Kockázatelemzési módszerek alkalmazása kocák élettartamának és életteljesítményének vizsgálata során. Debreceni Egyetem. 
Vesseur, P. C. - Kemp, B. - den Hartog, L.A. - Noodhuizen, J.P.T.M. (1997): Effect of splitweaning in first and second parity sows on sow and piglet performance. Livestock Production Science 49. 277-285. https://doi.org/10.1016/S0301-6226(97)00043-2  Vidács L. (2004): Sertéstenyésztéstan. Szegedi Tudományegyetem. 2011. 
Zschorlich, B. (1989): Aspekte der Aufzucht und Wurfaufzuchtleistung von Sauen unter den Bedingungen von Ferkelumsetzungen. Arch.für Tierzucht. 32. 
TOVÁBBI FORRÁSOK 
Internet 1:
OECD-FAO Agricultural Outlook 2009-2018 https://doi.org/10.1787/agr_outlook2009-graph1_7-en http://www.agri-outlook.org/dataoecd/2/31/43040036.pdf 
Internet 2: Magyarország sertéságazatának helyzete az elmúlt 5 év tükrében. Online tudományos folyóirat: 01_CsipkesM_GancsosP_e_conom_VII1_u.pdf (mtak.hu) 
Internet 3: https://www.ksh.hu/stadat_files/mez/hu/mez0062.html  
Internet 4: https://www.ksh.hu/stadat_files/mez/hu/mez0027.html 
Internet 5: https://livestockerpro.com 
Internet 6: https://www.mateking.hu/statisztika-2/hipotezisvizsgalat/hipotezis-vizs… (Letöltve: 2023. 04. 26)