Összecsaptak a robotok az egyetemen

A jövő robotszakértői Nyíregyházán mérték össze tudásukat a Nyíregyházi Egyetemen 2022. április 20-án, az egyetem Kodály termében rendezett Magyar Ifjúsági Robot Kupa versenyére. Az esemény megnyitóján köszöntőt mondott Vassné prof. dr. Figula Erika, a Nyíregyházi Egyetem rektora, Simon Béláné dr. Balogh Ágnes, nyugalmazott főiskolai tanár, a RoboCup Junior magyarországi képviselóje, a NJSZT SzSzB Megyei szervezetének elnöke és dr. Dezső Gergely, főiskolai tanár, a Magyar Robot Kupa Alapítvány elnöke.
 
Izgatott diákok készülődtek szerda reggel a Nyíregyházi Egyetem Kodály-termében: a gyerekek az idei Magyar Ifjúsági Robot Kupára érkeztek, hogy kvalifikálhassák magukat a RoboCup Junior európai és világversenyére - kezdte tudósítását a Kelet-Magyarország. Bakti András Tamás, a nyíregyházi Széchenyi István Technikum és Kollégium tanára két csapatot is elhozott a versenyre, 9. és 10. osztályos diákjai a gyorsan elkészíthető mentőrobot-­ligában indultak. – Van egy pálya, amelyen különböző akadályokat kell leküzdeniük a robotokkal – magyarázta a pedagógus. – Egy olyan szituációt szimulálunk, amelyben egy mentőcsapat megérkezik egy ismeretlen helyszínre, és ott a helyspecifikus terepviszonyoknak megfelelően rakják össze a szükséges robotot 3D-nyomtatott, lézervágott alkatrészekből. A robotnak végig kell mennie egy emelkedőn, egy hepehupás és egy kaviccsal megszórt terepen, felemelni és elfordítani egy csövet, egy lámpát fel- és lekapcsolni, valamint fel kell ismernie a veszélyjelző piktogramokat. Ez egy nagyon összetett feladat, amely komoly felkészülést igényel a srácoktól. Az iskolában a robotikaszakkör hetente kétszer kétórás elfoglaltságot jelent nekik, de az elmúlt egy hónapban szinte éjjel-nappal a versenyre készültek.
– Nagy megtiszteltetés, hogy már 15. éve intézményünk ad otthont ennek a rangos versenynek – emelte ki a kupa megnyitóján Vassné dr. Figula Erika, a Nyíregyházi Egyetem rektora. – A robotika és a mesterséges intelligencia a jövő záloga, és kutatóegyetemként nagyon fontosnak tartjuk, hogy a tudományos eredmények a gyakorlatban is hasznosuljanak. Ezt láthatjuk ezen a megmérettetésen is, hiszen minden csapatnak saját fejlesztésű robottal kell indulnia. Bízunk benne, hogy a jövőben nemcsak a junior korcsoportot láthatjuk majd itt versenyezni, hanem ezekből a diákokból kinövi magát egy felnőttcsapat is. 
– Huszonöt évvel ezelőtt, Brémában láttam először RoboCup versenyt. Akkor a résztvevők között nem volt magyar csapat, én pedig megfogadtam, hogy ezen változtatni fogunk. Minoru Asadának, a RoboCup akkori elnökének megígértem, hogy 2007-ben Atlantában már ott lesz egy magyar csapat a versenyen – mondta el a helyszínen Simon Béláné dr. Balogh Ágnes nyugalmazott főiskolai tanár, a RoboCup Junior magyarországi képviselője. – Ez egy közösség, amelyet német, japán és amerikai professzorok azért hoztak létre, hogy a világ valamelyik országában minden évben felmérjék, milyen újdonságokat, áttöréseket sikerült elérni a robotikában. Ezeknek a nemzetközi találkozóknak az a legnagyobb különlegessége, hogy a résztvevők megosztják egymással a tudásukat. Két osztálya van, egy junior és egy mature, 2000 óta pedig úgy szervezik, hogy a gyerekek is ott lehessenek a felnőttek versenyén. 
– A legelső RoboCup versenyeken a foci volt a feladat – fűzte hozzá. – Nem véletlenül, hiszen így jól behatárolható szabályokkal lehetett dolgozni. Még mindig vannak futballversenyek a kupán, hiszen egy nagy feladat előtt áll a robotika: Minoru Asada még 2000-ben azt a célt tűzte ki, hogy 2050-re egy olyan humanoid robotokból felállított csapatot küldenek pályára, amely kihívja egy mérkőzésre az aktuális FIFA-győztest. Remélem, hogy abban a csapatban egy magyar fejlesztésű robot is lesz! 
A Magyar Robot Kupa Alapítvány elnöke, dr. Dezső Gergely főiskolai tanár kiemelte: nemcsak megmérettetéseket szerveznek, hanem az oktatás- és a kutatásfejlesztés, valamint a tudomány népszerűsítését is célul tűzték ki. A robotikaversenyekről elmondta: azok nemcsak a részt vevő diákoknak kínálnak tudást és fejlődési lehetőséget, hanem az egész családot, sőt a csapat egész iskoláját megmozgatják. Erről a helyszínen is meggyőződhetett bárki, hiszen szurkoló diáktársak és okostelefonjaikkal lelkesen videózó szülők egyaránt körbeállták a versenyzőket – például a robotfoci asztalánál is. A versenyen 9 csapat, 27 ifjú versenyző vett részt Nyíregyházáról, Kisvárdáról, Esztárról, Szegedről és Budapestről.
 
A díjkiosztón köszöntőt mondtak dr. Kovács Zoltán, főiskolai tanár, a Nyíregyházi Egyetem Műszaki és Agrártudományi Intézetének igazgatója; Képes Gábor, a NJSZT marketing igazgatója; Losonczi Zsuzsa, a METESZ Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Egyesületének igazgatója és Dobróné dr. Tóth Márta, főiskolai docens, a Nyíregyházi Egyetem Környezettudományi Intézetének megbízott igazgatója, a NYE Tudományos Diákköri Tanácsának elnöke.
 
A verseny eredményei:
 
 

 

A gyorsan elkészíthető menekítő robotok (rapidly manufactured rescue robots) bemutató ligájában:

 

1. hely:

Kókány Corporations by Robot TÉP csapat,

tagok: Kiss Gábor, Mester Máté, Tran Duy Dat, Vadász Zsolt,

felkészítő tanár: Bakti András Tamás,

küldő intézmény: Nyíregyházi SZC Széchenyi István Technikum, Nyíregyháza

 

2. hely:

RMRC Déri Miksa csapat,

tagok: Becsei Bence, Faragó Máté,

felkészítő tanár: Kádár András,

küldő intézmény: Szegedi SZC Déri Miksa Műszaki Technikum, Szeged

 

 

3. hely:

 

Robot Vision csapat

tagok: Lekli Levente, Papp Gergely Gyula, Szabó Marcell

felkészítő tanár: Szabó Ákos

küldő intézmény: Nyíregyházi SZC Széchenyi István Technikum, Nyíregyháza

 

 

A Nemzeti Könnyített Futball Ligában az európai RoboCup Junior versenyre (EURCJ) minősítést szereztek a következő csapatok:

 

Optimus csapat,

tagok: Szécsi Levente, Jónás Milán

felkészítő tanár: Czár Krisztián

küldő intézmény: Irinyi Károly Általános Iskola, Esztár

 

Orka Robotics csapat,

tagok: Biborka Ágnes, Márton Balázs, Biborka Bernadett, Biborka Dániel

mentor: László Róbert

küldő intézmény: Békásmegyeri Veres Péter Gimnázium, Budapest

 

BLM- Starters csapat,

tagok: Szakács Békési Boldizsár, Papp Levente, Szalacsi Marcell

felkészítő tanár: Simon Béláné dr. Balogh Ágnes

küldő intézmény: Robotintelligencia Diákkör Nyíregyházi Egyetem, Nyíregyháza

 

 

A menekítést szimuláló ligában (rescue simulation) a nemzetközi versenyekre minősítést szerzett:

 

Serverhu.eu csapat,

tagok: Krutilla József, Lévai Dávid, Barkóczi Péter, Porvázsnyik Tamás

felkészítő tanárok: Jurás László, Pacsuta Tibor

küldő intézmény: Szent László Katolikus Gimnázium,Kisvárda

 

A Színház (On Stage) ligában az európai RoboCup Junior versenyre (EURCJ) minősítést szerzett:

 

HU-MoreBot csapat,

küldő intézmény: Robotintelligencia Diákkör Nyíregyházi Egyetem, Nyíregyháza

tagok: Virgo Samuel, Szalacsi Máté, Fenyvesvölgyi Zétény

felkészítő tanár: Simon Béláné dr. Balogh Ágnes, mentor: Szalacsi Roland

 

 
 
 
Forrás: www.nye.hu / www.szon.hu / Kelet-Magyarország /  Fotók: www.nye.hu / www.nyiregyhaza.hu