Sikeres karriernap az egyetemen

A leendő és a jelenlegi hallgatók is éltek a kínálkozó lehetőséggel: szép számmal keresték fel az állásbörzével összehangolt karriernapot a Nyíregyházi Egyetemen, 2022. május 10-én, szerdán. – A tizenhét éves tapasztalat bebizonyította: érdemes megszervezni a rendezvényt. Az oktatás, a kutatás és a fejlesztés terén is jó úton járunk, ezt szerettük volna bemutatni az érdeklődőknek – mondta Vassné dr. Figula Erika rektor. A karriernapon köszöntőt mondott az egyetem rektora, kancellára, illetve Dr. Nagy Ervin Miklós, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási, Munkaügyi és Munkavédelmi Főosztályának főosztályvezetője. A megnyitón részt vett dr. Mészáros József, az egyetemet fenntartó alapítvány kuratóriumának elnöke. Előadást tartott Élményalapú karrierépítés címmel Szekeres Áron (HR vezető, Electrolux), illetve Az önmarketing, mint a modern életünk egyik legmeghatározóbb eszköze címmel Juhász Annamária (társadalmi marketing menedzser, Én, magam Kft.). Workshopot vezetett az érdeklődőknek Kokkonen Mónika (régióvezető, INT-Solution Kft.) Fókuszban a Linkedin címmel. A résztvevők Nemzetközi tapasztalatszerzési lehetőségek és Erasmus+ ösztöndíjak a Nyíregyházi Egyetemen címmel hallhattak tájékoztatót Dudás Éva, külügyi koordinátortól. A megnyitón elhangzott: – Nagy hagyománya van a karriernapnak és az állásbörzének az intézményünkben. Az a legfőbb cél, hogy a diákok átfogó képet kapjanak a munkaerőpiaci aktualitásokról, kilátásokról – jegyezte meg Halkóné dr. Rudolf Éva kancellár.

Dr. Nagy Ervin Miklós, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási, Munkaügyi és Munkavédelmi Főosztályának főosztályvezetője kijelentette: – A regisztrált álláskeresők száma 2010-ben közel 60 ezer fő a megyében, ez az adat most 25 ezerre csökkent, ennek 3 százaléka felsőfokú végzettségű. Vagyis, aki a Nyíregyházi Egyetemen végez, jó eséllyel helyezkedhet el. Ezen a hasznos állásbörzén a pályakezdés előtt állók megismerkedhetnek az elsődleges munkaerőpiac kínálatának egy részével.

Az egyetemi Karriernapon szakmai és karrierépítési előadások, workshopok, bemutatók voltak, amin az érdeklődők térítésmentesen vehettek részt. Az állásbörzén az intézmény szakmai partnerei mutatkoztak be, illetve karrierépítési tanácsadással, valamint állásajánlatokkal rukkoltak elő. Fókuszban a Linkedin címmel Kokkonen Mónika, az INT-Solution Kft. régióvezetője mutatta be, hogy miként lehet építeni a szakmai profilt a világhálón: – A Linkedin „a szakmai élet facebookja”. Ezen a platformon megismerkedhetnek az illető szakmai tudásával, tapasztalatával, érdeklődési körével. Aki nincs jelen a felületen, az tulajdonképpen láthatatlan. A fiatalok körében ez még kevésbé ismert, pedig a munkáltatók itt versenyeznek a munkavállalókért.
Szabó József Mihály, a Nyíregyházi Egyetem LEGO Education Innovation Stúdiójának vezetője a leis.hu standjánál elmondta: – A stúdió elsődleges célja, hogy a hallgatók megismerkedjenek a módszertannal elméletben és gyakorlatban. Az a tapasztalatunk, hogy a nálunk tanárként végzett álláskeresőknél előnyt jelent az, ha a LEGO Educationt ismerik. Sőt, vannak olyan intézmények, ahol kifejezetten keresik ezt a fajta szaktudást és hozzáértést.

Januárban Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter részt vett a Gémtech Kft. napkori csarnokavató ünnepségén. A fémszerkezetek gyártásával foglalkozó cég beruházásának értéke kétmilliárd forint, amelyhez az állam 900 millió forint támogatást nyújtott. Az egyre inkább terebélyesedő cég fontosnak tartotta, hogy jelen legyen a Nyíregyházi Egyetem állásbörzéjén.
– Folyamatosan szükség van felsőfokú végzettségű szakemberekre nálunk, ezért is települtünk ki, ami jó döntésnek bizonyult, hiszen sokan érdeklődtek nálunk – említette Csatlós Rita, a Gémtech Kft. HR-vezetője. Huszonnégy diák kezdte el a tanévet a vitéz Mikecz Kálmán Honvéd Kollégiumban. Az országban másodikként Nyíregyházán nyílt ilyen bentlakásos intézmény. A kollégiumban nem katonákat nevelnek, de az intézmény betekintést enged a katonai alapismeretekbe, tudományokba, a katonák életébe. Ide jár Rontó Milán, az Eötvös-iskola kilencedikese, aki nem véletlenül a Magyar Honvédség standjánál időzött el: – Különlegesnek tartom ezt a világot. Még nem döntöttem el, hogy milyen pályán folytatom, a rendészet is érdekel. Jó ötlet volt megrendezni a karriernapot és az állásbörzét, új ismereteket szerezhettem - olvasható a szon.hu beszámolójában.

Forrás: www.nye.hu / www.szon.hu / Kelet-Magyarország

További fotók az egyetem facebook oldalán, illetve a www.szon.hu / www.nyiregyhaza.hu / www.kolcseytv.hu oldalakon.